search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 23:14
MENU CLOSE

Δύο ρεκόρ ορειβασίας έσπασαν συγχρόνως στο Έβερεστ

13.05.2024 11:21
Mount_Everest_new
via Wikipedia

Ένας Βρετανός ορειβάτης και ένας Νεπαλέζος οδηγός έσπασαν τα δικά τους ρεκόρ για τον αριθμό αναβάσεων στο όρος Έβερεστ, το υψηλότερο βουνό του κόσμου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Ο Ράκες Γκουρούνγκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρισμού του Νεπάλ δήλωσε ότι ο 50χρονος Βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ και ο Νεπαλέζος σέρπα Καμί Ρίτα, 54 χρόνων, ανέβηκαν μέχρι την κορυφή, στα 8.849 μέτρα, για 18η φορά ο πρώτος και για 29η φορά ο σέρπα.  Και οι δύο έσπασαν τα ρεκόρ τους για τις περισσότερες αναβάσεις σε διαφορετικές εξορμήσεις.

«Απλά συνεχίζει και συνεχίζει… είναι εκπληκτικός τύπος», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον, της εταιρίας Madison Mountaineering που διοργανώνει ορειβατικές εξορμήσεις, αναφερόμενος στον Νεπαλέζο οδηγό Καμί Ρίτα.  Ο Μάντισον είχε γνωρίσει τον Καμί Ρίτα στην ανάβαση του Έβερεστ το 2014.

Επίσης ο Λούκας Φούρτενμπαχ, της αυστριακής εταιρίας Furtenbach Adventures χαρακτήρισε εξαιρετικά αξιοσημείωτο το ρεκόρ που επέτυχε ο Κέντον Κουλ. «Είναι θεμελιώδες τμήμα της βιομηχανίας εξορμήσεων στο Έβερεστ. Ο Κέντον Κουλ είναι θεσμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λούκας Φούρτενμπαχ.

Και οι δύο ορειβάτες χρησιμοποίησαν τη νοτιοανατολική οδό που οδηγεί στην κορυφή του Έβερεστ για να σπάσουν τα δικά τους ρεκόρ. Η οδός αυτή παραμένει η πιο δημοφιλής από το 1953, όταν την ανέβηκαν για πρώτη φορά ο Νεοζηλανδός σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι.

Ο Καμί Ρίτα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Έβερεστ το 1994 και έκτοτε ορειβατεί μέχρι την κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο, με εξαίρεση τα τρία χρόνια που είχαν απαγορευτεί οι αναβάσεις για διάφορους λόγους.

Η ορειβασία είναι μια σημαντική τουριστική βιομηχανία και πηγή εισοδήματος για το Νεπάλ, όπου βρίσκονται οι 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, μεταξύ αυτών και το Έβερεστ. Το Νεπάλ έχει εκδώσει 414 άδειες ορειβασίας, που η καθεμία κοστίζει 11.000 δολάρια, για την ορειβατική περίοδο που λήγει στο τέλος αυτού του μήνα.

Διαβάστε επίσης

Αμετανόητη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας» – Η ορκωμοσία της είναι άκυρη, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ρωσία: Ένας οικονομολόγος στο «τιμόνι» του υπουργείου Άμυνας

Γερμανία: Στο «τραπέζι» η υποχρεωτική στράτευση στα 18 υπό τον «φόβο» ανοιχτής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 23:00