search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:03
MENU CLOSE

Ακρίβεια: Ποια Ούρσουλα; – Ως και 65% το καπέλο που πληρώνουν οι Έλληνες έναντι των Ευρωπαίων σε πολλά τρόφιμα

22.05.2024 09:03
supermarket

Αφόρητη παραμένει για τους καταναλωτές η ακρίβεια στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναδεικνύεται ως η ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαική Ένωση στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ δεν αναχαιτίζονται, ούτε με τα (δήθεν) μέτρα Σκρέκα, ούτε με… επιστολές στην Κομισιόν και την Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν!

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό, αφού η αύξηση στις τιμές τροφίμων στην Ελλάδα «άγγιξε» σε ρυθμό το 5,3% τον Απρίλιο, έναντι μόλις 1,9% στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα η Ελλάδα, στη συγκεκριμένη κατηγορία της αγοραστικής δύναμης, βρίσκεται στο «ναδίρ» αφού είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Συγκεκριμένα οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πιο φτωχοί καταναλωτές σε όλη την ΕΕ των «27» με βάση τη συγκεκριμένη παράμετρο, με μόνο τους Βούλγαρους σε χειρότερη θέση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στην Ευρώπη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες.

Το «καπέλο» που πληρώνουν οι καταναλωτές της χώρας μας φθάνει και το 65% για ορισμένα προϊόντα, σε σύγκριση με την τιμή πώλησης των ίδιων προϊόντων σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Ειδικότερα οι πάνες με αυτοκόλλητο 68 τεμ πωλούνται στη χώρα μας 64,7% πιο ακριβές από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται 27,10 ευρώ, ενώ στην Γαλλία 16,45 ευρώ!

Την ίδια ώρα τα ζυμαρικά πένες (κιλό) στη χώρα μας πωλούνται 2,26 ευρώ και στην Ιταλία 2,09 ευρώ

Η ξέφρενη όμως πορεία των τιμών φαίνεται ότι δεν θα πατήσει φρένο ούτε και τον Ιούνιο αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολο Ραυτόπουλο «δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής. Θα αυξηθούν δηλαδή από 5 έως 10%  4.000 προϊόντα!

Πράγμα που επιβεβαιώνει  η Eurostat αλλά και ξένοι οίκοι οι οποίοι τονίζουν ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025 οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά τώρα τα φρέσκα προϊόντα; Χαρακτηριστικό της ακρίβειας είναι και η αύξηση της τιμής του κερασιού από  το χωράφι στο πάγκο!

Πιο συγκεκριμένα τα 6,50 ευρώ φθάνουν τα κεράσια στην λαϊκή αγορά όταν η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 2,50 ευρώ το κιλό!

Διαβάστε επίσης:

Με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο – Στόχος η άντληση 250 εκατ. ευρώ

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων το α’ τρίμηνο του 2024 – Υποτονικά κινούνται τα ξενοδοχεία

Επικρίσεις BBC για το ναυάγιο στην Πύλο: Στο στόχαστρο τα «κενά» των ελληνικών αρχών 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:02