search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 14:39
MENU CLOSE

ΔΟΥ Χαλκίδας: Διάλογοι «φωτιά» που καίνε τους εφοριακούς – Τα «λεφτουδάκια» και το τετράδιο της διευθύντριας

23.05.2024 15:55
xalkida-12

Σοκάρουν οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος των διεφθαρμένων εφοριακών στη Χαλκίδα που εκβίαζαν έναντι χρημάτων, επιχειρηματίες και ιδιώτες για φορολογικά ζητήματα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 100. 000 ευρώ με την «ταρίφα» να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ, ενώ σημειώσεις με ποσά και ονόματα από το 2020 έχουν εντοπίσει οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ στα τετράδια – σημειωματάρια που διατηρούσε στο σπίτι της η διευθύντρια της εφορίας Χαλκίδας

Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

Στο κύκλωμα εκβιαστών συμμετείχε και ο υποδιευθυντής, άλλοι τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, που εκβίαζε επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 υποθέσεις, με κέρδη 100.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορίαζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.

Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Έτσι, στις 29 Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 του μήνα, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή. Όλοι τους τέθηκαν σε προσωρινή αργία.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.

Η δικογραφία, εκτός από τους επτά συλληφθέντες, περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, τα οποία είναι και αυτά στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Τι έλεγαν τα μέλη του κυκλώματος

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ο Χ. έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς. 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: 75

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Α έχει λεφτουδάκια.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Έχει λεφτουδάκια.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Και 600 που θα πάρει;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Ναι έχει. 

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ο.Υ.: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό το κρατάω ακόμα. 

Τι γράφει στο σημειωματάριό της η διευθύντρια

Παράλληλα, ο ΣΚΑΪ φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ιδιόχειρο σημειωματάριο της διευθύντριας που εντοπίστηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης των «Αδιάφθορων» στο σπίτι της. Όπως φαίνεται το σημειωματάριο έχει ονόματα και σύμφωνα με τους «Αδιάφθορους» τα ποσά που πήρε από τον καθέναν. Μάλιστα σε κάποια ονόματα γράφει δίπλα τη λέξη «δώρο» επομένως γίνεται αντιληπτό πως εκτός από χρήματα τα μέλη του κυκλώματος είχαν και άλλα ευεργετήματα. 

Οι 4 άντρες συλληφθέντες για την υπόθεση με τη ΔΟΥ Χαλκίδας, κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, ενώ οι γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στο Α.Τ Διρφύων-Μεσσαπίων. Μέχρι αύριο θα κρατούνται, όταν και θα οδηγηθούν ξανά στον ανακριτή για να δώσουν την απολογία τους, καθώς ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία.

Μέχρι αυτήν την ώρα 17 είναι οι υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι μεγάλη ήταν η αστυνομική επιχείρηση που διενεργήθηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις την Τρίτη το μεσημέρι.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Αρχηγός είναι η 50χρονη προϊσταμένη. Αυτή φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες οι οποίες ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει «σηκώσει» όλο το σχετικό αρχείο των υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων που βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Σημαντικό ρόλο είχε φέρεται να είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος σχεδίαζαν τη σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί θεωρούσαν ότι “ρίσκαραν επικίνδυνα”.

Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο 62χρονος λογιστής ο οποίος είχε μάλιστα θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υπο/δντής της Δ.Ο.Υ. που ήταν προϊστάμενος ελέγχων, καθώς επίσης και ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων, ενώ υπάρχει και ένας υπάλληλος που συνεργαζόταν με 4 λογιστές για επιχειρηματίες που είχε υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

  • Επιστροφή φόρου
  • Μείωση ή διαγραφή προστίμων
  • Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα:

  • 100.000 € σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες

Πειστήρια:

  • 80.000€ στο σπίτι της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.
  • Σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024
  • Τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ. 

Κατά την προσαγωγή της η διευθύντρια υποστήριξε ότι στο κύκλωμα την είχε βάλει η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια για ένα έξτρα εισόδημα όπως της είπαν.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων έχει «σηκώσει» όλο το σχετικό αρχείο των υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων που βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Σοκ από τον θάνατο 33χρονης μητέρας λόγω σπάνιας ασθένειας

Είναι επίσημο: Τέλος οι μωβ μέδουσες – Καθαρές οι ελληνικές παραλίες

Βγήκε από τη ΜΕΘ η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη – Επικοινωνεί κανονικά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 14:34