search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 10:14
MENU CLOSE

Ehret+Klein: Τα επενδυτικά της σχέδια μετά την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου στη Χρ. Λαδά

23.05.2024 09:31
akinita_new

Σε αναπλάσεις και ριζικές ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναξιοποίητα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον της για μελλοντικά projects η θυγατρική της Ehret+Klein στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες της, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα δραστηριοποίησης τους εκτός Γερμανίας και ο κύριος λόγος είναι ότι μετά από τα δέκα συνεχόμενα χρόνια της κρίσης, βλέπουν στη χώρα πολλές ευκαιρίες για αστικές αναπλάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων.

Η εταιρεία ειδικεύεται στις ανακατασκευές σε αστικές περιοχές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη της ενδιαφέρονται μόνο για το κέντρο της Αθήνας. Ψάχνουν για ευκαιρίες και στα προάστια της Αττικής, τον Πειραιά και μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη.

Στάθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα και στην έλλειψη που θεωρούν ότι υπάρχει σε μικρά και προσιτά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από αυτό.

Στη ΔΕΗ η χρήση του ιστορικού κτιρίου στη Χρ. Λαδά

Η Ehret+Klein ανακαίνισε πρόσφατα εκ βάθρων το ιστορικό κτίριο στην οδό Χρ. Λαδά 3, που λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004. Μισθώτρια εταιρεία θα είναι η ΔΕΗ για τουλάχιστον τρία χρόνια με πρόβλεψη για επέκτασης του συμβολαίου μίσθωσης.

Μάλιστα το ενοίκιο «τρέχει» ήδη από τις αρχές Απριλίου, αλλά οι 160 εργαζόμενοι της ΔΕΗ αναμένεται να μετακομίσουν σε αυτό στα τέλη Μάϊου, καθώς αυτή τη στιγμή η εταιρεία εγκαθιστά τα δικά της τεχνολογικά και άλλα συστήματα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ehret+Klein το κτίριο, που ήταν εγκαταλελειμμένο από το 2017, έχει συνολικό χώρο ενοικίασης 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Η τιμή ενοικίασης προσεγγίζει τα 30 ευρώ/τ.μ.

Η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις, και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο απαιτητικό έργο δημιουργήθηκε από την Ehret+Klein μια διευρυμένη ομάδα τοπικών συνεργατών. Η Parostec ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή, η Transsolar Klima Engineering δημιούργησε ολόκληρο το σκεπτικό σχετικά με τη βιωσιμότητα, η AS Light επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των φώτων ενώ η εταιρεία Timagenis Acoustics έκανε τη μελέτη ήχου.

Το κόστος της ανάπλασης ξεπέρασε τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αγορά του κτιρίου έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM» με αξιολόγηση «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ», ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%.

Επίσης από τη χρήση των υπαρχόντων οικοδομικών υλικών μειώθηκαν κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές.

Πάντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντοπίζουν στην ελληνική αγορά ακινήτων και το οποίο «φρενάρει» την υλοποίηση ανάλογων έργων είναι ότι υπάρχει «πολυιδιοκτησία» σε μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων κτιρίων.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη των project που αναλαμβάνουν ανέφεραν ότι στη Γερμανία έχουν έργα μεταξύ 5 – 100 εκατ. ευρώ και ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν και διαθέτουν τον ανάλογο προϋπολογισμό.

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο στην οδό Χρήστου Λαδά 3, που λειτουργούσε ως έδρα του Ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004 βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι.

Με γνώμονα τη δέσμευση της Ehret+Klein για διαρκή ποιότητα, καινοτομία και σεβασμό στην τοπική κληρονομιά, η ανακαίνιση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 ακολούθησε μια στρατηγική χαμηλής τεχνολογίας/υψηλής απόδοσης, εστιάζοντας σε εύκολα συντηρήσιμες λύσεις, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την περιβαλλοντική ποιότητα.

Το νέο αρχιτεκτονικό όραμα για τη ριζική ανακαίνιση και την εντυπωσιακή μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε αρχιτεκτονικό ορόσημο για την αναγέννηση του νέου κέντρου της Αθήνας οφείλεται στο διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena.

Μία από τις κύριες κατασκευαστικές προκλήσεις ήταν η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός, κοινό φαινόμενο στο πυκνοδομημένο κέντρο της Αθήνας. Το καινοτόμο σύστημα «Καλειδοσκόπιο», σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια, σχεδόν διπλασίασε την αυτονομία του φυσικού φωτός.

Συγκεκριμένα, το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Μερικώς επενδυμένο με πρισματικές επιφάνειες κατόπτρου, ο φωταγωγός αντανακλά το φως προς τα κάτω, διαχέοντάς το στους εργασιακούς χώρους και στους δημόσιους χώρους μέσω ειδικά σχεδιασμένων ανοιγμάτων που γίνονται μεγαλύτερα στους χαμηλότερους ορόφους. Επιπλέον, τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.

Ακόμη, τα ηλιακά ράφια παρέχουν σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η όψη του κτιρίου είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με την αντανάκλαση και την προστασία από τον ήλιο να παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Παλαιότερα, εντελώς απροστάτευτο από τον ήλιο, το κτίριο είχε υπερβολικά φορτία ψύξης και μη βιώσιμη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι. Τώρα, η νέα όψη, κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα. Τέλος, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τη μεταμόρφωση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, μοντέρνο και ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης, και να αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τους συναδέλφους τους στους καλά σχεδιασμένους κι ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η γειτονιά, η οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συνεισφέροντας στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθήνας. Στην Ehret+Klein συστηματικά αναπτύσσουμε έργα τα οποία λειτουργούν διορθωτικά στις πόλεις και προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Michael Ehret, Managing Partner της Ehret+Klein Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

Η ΗΛΕΚΤΩΡ στην κορυφαία έκθεση IFAT Munich 2024

Ασύμφορα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» με το net billing

Εταιρίες – Μέλη της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του EDF 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 10:11