search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:18
MENU CLOSE

Σε αναμονή 3.000 παιδιά για τακτικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

24.05.2024 09:14
nosokomeio-paidon-new

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα τακτικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού, κυρίως σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, με συνέπεια στη λίστα αναμονής να είναι εγγεγραμμένα 3.000 παιδιά, που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να μπουν στο χειρουργείο.

Συγκεκριμένα στο Παίδων «Αγίας Σοφίας» είναι σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία ενώ στο «Αγλαΐα Κυριακού» 1.000 τακτικά χειρουργεία, όπως καταγγέλλει η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) :

«Η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι 14 με 15 μήνες και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση μπορεί και μεγαλύτερη» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν προαναγγείλει αναστολή των τακτικών χειρουργείων από τις 27 Μαΐου ενώ στο «Αγία Σοφία» από την 1η Ιουνίου.

«Πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού και με εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής αποφεύγονται. Παρ’ ότι όμως αποφεύγεται η αναστολή των τακτικών χειρουργείων δεν γλυτώνουμε τη συνεχή μείωση του αριθμού τους. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος αναμονής» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι μικροί ασθενείς που εισάγονται στις εφημερίες ως έκτακτα χειρουργικά περιστατικά, αντιμετωπίζονται άμεσα.

Ωστόσο η υπερεργασία έχει εξαντλήσει το λιγοστό προσωπικό:

«Υπάρχουν γονείς που όταν βλέπουν τους γιατρούς εξαντλημένους στις εφημερίες, τους παρακαλούν να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες.

Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές είναι δραματική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Παίδων « Αγίας Σοφίας», έχουν απομείνει 13 νοσηλευτές για 10 κλίνες.

«Φυσικά ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Πως να αντέξει το εργασιακά εξαντλημένο προσωπικό να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο; Χαρακτηριστικά μου είπε γιατρός του Αγλαΐα Κυριακού και ένα πούλμαν γεμάτο αναισθησιολόγους να φέρουν δεν θα αλλάξει η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Με τους τελευταίους οργανισμούς των νοσοκομείων μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των αναισθησιολόγων και στα δύο Παίδων. Οι μειωμένες αυτές οργανικές θέσεις ήταν καλυμμένες και υπήρχαν και επί πλέον επικουρικοί. Τώρα δεν είναι καλυμμένες ούτε οι λειψές οργανικές.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» από τις 10 χειρουργικές αίθουσες είναι ανεπτυγμένες οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7. Σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες

Το ίδιο νοσοκομείο είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 εως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα 13 στη βάρδια.

Στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» από τις 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 12. Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3.χειρουργικές αίθουσες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αναισθησιολόγοι στο Παίδων Αγίας Σοφίας δεν βρίσκονται μόνο στα χειρουργεία, αλλά και σε διαγνωστικά τμήματα όπως οι Μαγνητικοί τομογράφοι και σε άλλα θεραπευτικά τμήματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία δεν επιλύουν το πρόβλημα καθ’ ότι δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για τη χορήγηση αναισθησίας σε νεογνά και παιδιά.

Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων του προσωπικού είναι οι μόνιμες προσλήψεις και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

«Σήμερα όταν γίνεται προκήρυξη, το επικουρικό προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις μονίμων ή οι μόνιμοι πηγαίνουν από ένα νοσοκομείο στο άλλο» εξηγεί ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ισχυρά κίνητρα το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό. Κίνητρα όπως αυξήσεις μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ. Μόνο έτσι θα γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ. Σήμερα ένας γιατρός λαμβάνει 1.850 ευρώ το μήνα, ένας νοσηλευτής ή διασώστης 800 ευρώ το μήνα Δεν βρίσκεις γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες με αυτούς τους εξευτελιστικούς μισθούς.» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης

Πατήσια: Εισβολή με αυτοκίνητο σε εταιρεία courier και αρπαγή χρηματοκιβωτίου

«Καμπανάκι» από την Ελληνική Ένωση Καφέ: Κατάργηση τώρα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Τα οκτώ «άγνωστα» ελληνικά νησιά που προτιμούν οι Γερμανοί (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:15