search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 13:52
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη «Real News»: Διπλό στοίχημα οι ευρωεκλογές, παραμένει ο στόχος του 33%

26.05.2024 14:39
mitsotakis-new

Τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών επανέλαβε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την ευρω-κάλπη της 9ης Ιουνίου, τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές είναι ένα διπλό στοίχημα: Από τη μία πλευρά εκεί θα κριθεί αν θα δυναμώσει η εθνική φωνή στο εξωτερικό. Ενώ, από την άλλη, να εμπεδώσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Σταθερότητα που δεν σημαίνει στασιμότητα, αλλά νέα ορμή για τη συνέχεια σε μια τροχιά ανάπτυξης. Και το τονίζω, γιατί η αντιπολίτευση μιλά διαρκώς για “ανατροπή”, αποζητώντας μια αποσταθεροποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες».

Παράλληλά, επισήμανε ότι «όσον αφορά τον στόχο μας, έχω όντως βάλει τον πήχη στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών. Κρίνοντας από το κλίμα που επικρατεί στις περιοδείες μου σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε. Ώστε, όπως λέει και το σύνθημά μας, να βαδίσουμε με σταθερά βήματα όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη», ενώ για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «βλέπω ότι επιμένετε και εσείς στην παραδοσιακή δημοσιογραφική πρακτική σε κάθε ευκαιρία να προβλέπετε ανασχηματισμό. Αργά ή γρήγορα, θα πέσετε μέσα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή δεν κάνω οποιαδήποτε σχετική σκέψη».

Σχετικά με τη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αναγνωρίζουμε, ασφαλώς, ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Τα εισοδήματα, όμως, έχουν ενισχυθεί με υψηλότερο ρυθμό από τον πληθωρισμό, δημιουργώντας ένα σοβαρό ανάχωμα στις ανατιμήσεις: O μέσος μισθός έχει αναβαθμιστεί κατά 19% και ο κατώτατος κατά 27,7%. Για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια πήραν αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συνταξιούχοι είδαν δύο διαδοχικές αυξήσεις. Την ώρα που μειώθηκαν 50 φόροι. Όλα αυτά είναι ενισχύσεις που θα παραμείνουν και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού», και προσέθεσε ότι «μέχρι να καμφθεί το κύμα των ανατιμήσεων, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων. Θα εντείνουμε τους ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας. Αλλά και αντιμετωπίζοντας δομικές παθογένειες της αγοράς. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη», αναφερόμενος στην επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πρακτικές των πολυεθνικών.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε μαζί μας. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι… την απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε, έτσι, και αυτό: η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα υπέρ του ελέγχου των πολυεθνικών και η υποτιθέμενη Αριστερά στο πλευρό των επιχειρηματικών κολοσσών. Είναι, θα έλεγα, η στιγμή που εκφωνητής λέει “δεν περιγράφω άλλο”», ενώ υποστήριξε ότι «διαβάζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας λέω ότι αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και πάλι στην χρεοκοπία. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε και στη συζήτηση για την ακρίβεια που είχαμε, την Παρασκευή, στη Βουλή. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω το πρόβλημα. Η απάντηση, όμως, σε μια πρόκληση είναι διαφορετική από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ειδικά για τη μείωση του ΦΠΑ που την έχει κάνει «παντιέρα», μεταφράζεται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Συν επιπλέον 2 δισ. από τον μηδενισμό στα βασικά είδη. Χωρίς, ασφαλώς, να λένε από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν όχι από νέους φόρους. Όπως δεν λένε και πως η όποια μείωση δεν θα φτάσει ποτέ στον καταναλωτή», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, όμως δεν άλλαξε νοοτροπία. Μένει πιστός στο δόγμα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Του λαϊκισμού και της ακοστολόγητης ανευθυνότητας. Τάζοντας χωρίς μέτρο. Κυριολεκτικά! Και χωρίς ποτέ να κοστολογούν αυτά που λένε. Με κάθε νέα τοποθέτηση Κασσελάκη, το ποσό να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Το τελευταίο που έταξε είναι 13ος και 14ος μισθός, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθουν στην εξουσία. Ποντάρει, προφανώς, ότι υπάρχει κόσμος πρόθυμος και πάλι να εξαπατηθεί. Όσα μετρήσαμε μέχρι στιγμής είναι 50 δισ. σε βάθος τετραετίας. Και από Δευτέρα βλέπουμε…».

Μένοντας στο θέμα της ακρίβειας, αυτή τη φορά στη στέγη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνουμε την Εθνική Στρατηγική για το Δημογραφικό. […] Ειδικότερα, η στρατηγική μας περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση για το πρωτο και δεύτερο παιδί. Όπως και παροχές στις τρίτεκνες οικογένειες, ώστε να προσεγγίζουν εκείνες που ισχύουν για τις πολύτεκνες. Επίσης, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης στα πρώτα βήματα των τέκνων. Και, ακόμη, μέτρα για την αγορά εργασίας και την εξισορρόπηση του οικογενειακού και του επαγγελματικού χρόνου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο στεγαστικό, όπου πρέπει να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Τόσο για μακροχρόνια μίσθωση, όσο και για αγορά σε προσιτές τιμές από νέες οικογένειες», ενώ είπε ότι «οι πολιτικές μας για τον περιορισμό της Golden Visa και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν, ήδη, θέσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο».

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακαινίζουμε και εκσυγχρονίζουμε 157 Κέντρα Υγείας και 86 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Ανοίγουν, επίσης, 10.000 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, ενώ επεκτείνουμε τις προληπτικές εξετάσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, για περισσότερα νοσήματα. […] Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό και με άλλες που σχεδιάζουμε, θα οικοδομήσουν ένα νέο ΕΣΥ. Μια τεράστια προσπάθεια που, ασφαλώς, θέλει χρόνο και επιμονή για να ολοκληρωθεί. Ελλείψεις δεκαετιών, άλλωστε, δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν εύκολα και σύντομα».

Όσον αφορά στην κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ότι «οι παρανομίες των Σκοπίων σε σχέση με το όνομα της χώρας απορρέουν και από το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία. […] Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, ως συνήθως, να ανακυκλώσει τα γνωστά ψεύδη ότι δήθεν είχαμε πει πως, όταν γίνουμε κυβέρνηση, δεν θα την εφαρμόσουμε. Άραγε, δεν είχαν επίγνωση ποιον δέσμευε η υπογραφή τους; Και, μάλιστα, με ακόμα μεγαλύτερη πολιτική επιπολαιότητα, προτείνει -σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή- να κυρωθούν τα μνημόνια. […] Προφανώς και δεν πρόκειται να φέρουμε προς ψήφιση τα μνημόνια. Αλλά θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την υπογραφή της», συμπληρώνοντας ότι «η  Βόρεια Μακεδονία μόνο να κερδίσει έχει, όπως άλλωστε και η Αλβανία, από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα».

Τέλος, σχολιάζοντας την αξιοποίηση «ΠΑΣΟΚογενών» στελεχών στην κυβέρνηση, αλλά και το χαρακτήρα της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα στο τιμόνι του τόπου, μοναδικός γνώμονας στις αποφάσεις και στις επιλογές μου είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Γι’ αυτό και αξιοποιώ κάθε στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στον στόχο της ενότητας, της οικονομικής ανάταξης και της κοινωνικής ευημερίας. Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Υπάρχει μόνο ο κοινός σκοπός. Όσον αφορά το δίλημμα “Κέντρο ή Δεξιά”, η απάντηση της Ν.Δ. έχει δοθεί και δίνεται διαρκώς, εδώ και πέντε χρόνια. Αποδείξαμε ότι μια μετριοπαθής, φιλελεύθερη, προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει και να ξανακερδίσει εκλογές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 13:52