search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.08.2025 05:14
MENU CLOSE

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν 1,4 δις. από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία

24.06.2024 22:11
Οι τουρκικές ενέργειες στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπορέλ στην Κύπρο - Media

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη χρήση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για να διατεθούν στην Ουκρανία, μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPC). Αυτό ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, τα απροσδόκητα κέρδη, που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, θα χρησιμοποιηθούν με ομαλό τρόπο προς όφελος της Ουκρανίας.

Περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα και άλλο 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, είπε. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στην Ουκρανία για τρεις σκοπούς: αεροπορική άμυνα, πυρομαχικά και υποστήριξη της ουκρανικής βιομηχανίας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η «διαρθρωτική δυσκολία» που προβάλει μία χώρα (σ.σ. η Ουγγαρία) μπλοκάροντας αυτή την απόφαση, θα ξεπεραστεί. Εξήγησε ότι από νομικής πλευράς, εφόσον ένα κράτος μέλος δεν συμμετείχε στην απόφαση χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δεν έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ούτε στην απόφαση για ποιο σκοπό θα διατεθούν.

Ωστόσο, η Ουγγαρία εμποδίζει τη χρήση περίπου 6 δισ. ευρώ από το EPC και τη Διευκόλυνση Βοήθειας της Ουκρανίας. Ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Με την επιφύλαξη της συμφωνίας των κρατών μελών, η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί, στο περιθώριο της Συνόδου, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αύριο, 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί την «απόλυτη εγγύηση ασφαλείας», σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης:

Economist για γαλλικές εκλογές: «Η οικονομική ατζέντα ακροδεξιάς και αριστεράς στη Γαλλία τρομάζουν τις αγορές»

Γαλλία: Η Λεπέν διατηρεί ευρύ προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση – Η προειδοποίηση Μακρόν για κίνδυνο… εμφυλίου

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.08.2025 03:19