Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πολλές «γκρίζες ζώνες» φαίνεται να έχει το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τον ιατρικό κόσμο.
Μπορεί το επίκεντρο της προσοχής να ήταν το άρθρο 65, αναφορικά με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και την ποινή του αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όσους αρνηθούν να εργαστούν σε αυτά, ωστόσο υπάρχουν και άλλα άρθρα, που καθώς περνούν οι μέρες, φαίνεται ότι θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στο πολύπαθο χώρο της υγείας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 1, σε τροπολογία προσθήκη του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα σε ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς καθώς και σε γιατρούς του ΕΚΑΒ.
Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι είναι αντίθετος στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους ιατρούς.
«Τονίζουμε ότι οι νέοι γιατροί κατά την περίοδο της ειδίκευσής τους θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στην εκπαίδευσή τους για να αποχτήσουν την υψηλού επίπεδου επιστημονική γνώση, που παρέχεται στο χρόνο της ειδίκευσής τους».
Από την πλευρά του υπουργείου, πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα κίνητρο που δίνουν στους νέους γιατρούς ώστε να ξεκινήσουν την ειδικότητα στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ασκούν ιατρική και στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το εισόδημά τους.
Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι πως οι ειδικευόμενοι που λόγω των δραματικών ελλείψεων, παίρνουν ελάχιστα ρεπό, θα μπορέσουν να εργαστούν και σε ιδιωτική κλινική ή ιατρείο.
Παράλληλα το άρθρο 74 ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας, να συνεχίζουν να εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ για επιπλέον τρία χρόνια μετά τη σύνταξή τους. Δηλαδή ακόμα και όταν είναι 70 ετών οι καθηγητές ιατροί μπορούν να ασκούν κλινικό έργο!
Νοσοκομειακές πηγές μας αναφέρουν ότι δυστυχώς αυτή η διάταξη ανοίγει το δρόμο για να παραμείνει το γερασμένο ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, αντί να δίνει περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία…
Διαβάστε επίσης:
Stress echo: Ποια είναι η νέα εξέταση διάγνωσης καρδιολογικών παθήσεων
Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.