search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 06:38
MENU CLOSE

Κυκλαδίτικη αθερίνα τηγανητή, με κρεμμύδια, για τη γιορτή του Σωτήρος

05.08.2024 07:34
syntagi-1-1024×768-transformed

Τα μικρά τηγανητά ψαράκια είναι ένα ταπεινό αλλά αγαπημένο καλοκαιρινό γεύμα της ελληνικής οικογένειας αλλά και ένας περιζήτητος μεζές.

Ειδικά στις Κυκλάδες ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος της αθερίνας είναι στο τηγάνι με κρεμμύδια και αποτελεί μια παραδοσιακή και μοναδική λιχουδιά που θα λατρέψετε!

Φτιάξτε το υπέροχο αυτό έδεσμα για τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου), όπου εν μέσω της αυστηρής νηστείας (από 1η έως 14 Αυγούστου), μόνο αυτή την ημέρα το ψάρι καταλύεται και επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 1 κιλό αθερίνα, ή μαρίδα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • Αλεύρι γ.ο.χ. ή λίγο καλαμποκάλευρο
  • Αλατοπίπερο κατά βούληση
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Αρχικά πλύντε καλά την αθερίνα κάτω από τρεχούμενο νερό, αλατίστε την και βάλτε την σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει και να αποβάλλει τα ζουμιά της.
  • Eπειτα καθαρίστε, κόψτε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και αφήστε τα στην άκρη. Βάλτε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και ρίξτε τα κρεμμύδια να μαραθούν και να ροδίσουν, προσέχοντας να μην καούν. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα και βάλτε τα σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Στη συνέχεια αλευρώστε την αθερίνα, βουτώντας την στο καλαμποκάλευρο και τινάζοντας την περιττή ποσότητα και τηγανίστε την καλά και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια.
  • Βάλτε την σε μια πιατέλα, τοποθετώντας τα τηγανισμένα ψαράκια ακτινωτά και από πάνω ρίξτε τα κρεμμύδια. Αν επιθυμείτε, αφήστε τα έτσι όπως είναι για πιο όμορφη παρουσίαση, ή ανακατέψτε τα καλά για να αναμιχθούν τα υλικά και οι γεύσεις.
  • Πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, ραντίστε με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή

Μπορεί να γίνει και με γαύρο (ψιλό) καθαρισμένο, αφαιρώντας με προσοχή το κεντρικό του κόκαλο και το κεφάλι.

Διαβάστε επίσης

Το πιο δημοφιλές ποτό του καλοκαιριού, δεν ήταν παρά ένα φάρμακο ενάντια σε μια σοβαρή ασθένεια

Πίτσα Καπρέζε, από το νησί του Κάπρι

Κορνέ από το παρελθόν, από σφολιάτα, με γέμιση κρέμα πορτοκάλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 05:26