search
ΠΕΜΠΤΗ 26.06.2025 23:07
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων για ΕΛΠΕ – Ζητούν να επιστραφούν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

02.12.2024 16:13
NEA ARISTERA

Κοινή Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων υπέβαλαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης και η Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα που συνυπογράφεται από 9 βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Με την κίνηση αυτή ζητούν να αναμεταβιβαστούν οι μετοχές της HELLENiQ ENERGY από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα ζητούν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμεταβίβαση των μετοχών της HELLENiQ ENERGY, πρώην Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε νέα εκποίηση μετοχών του Δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, όπως έκανε το 2023.

Σημειώνουν πως το δίκαιο της ανάγκης που οδήγησε στη μεταβίβαση των μετοχών που έχει το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση ήταν εξαίρεση και όχι κανόνας, εξαιτίας της χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας και ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει σε αυτήν την εξαίρεση έχουν πλέον εκλείψει.

Συνεπώς, η παραμονή των μετοχών του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ δεν εξυπηρετεί πλέον το εθνικό συμφέρον αλλά, αντιθέτως αποτελεί επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η αναμεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το 2023 σε εκποίηση των μετοχών του Δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ, στις 7.12.2023, προχώρησε σε διάθεση μετοχών μέσω διεθνούς ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement). Γεγονός που οδήγησε ταυτόχρονα, σε μείωση της συμμετοχής του στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας αφού, μειώθηκε κρίσιμα ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HELLENiQ που ορίζονται απευθείας από το Δημόσιο.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση σχεδιάζει, το προσεχές διάστημα, νέα εκποίηση μετοχών του Δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Σενάρια θέλουν το Υπερταμείο, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ καταργείται στις 21.12.2024, και την Pan European να πωλούν συνολικά το 20% των μετοχών τους σε αναλογία 12% και 8%.

Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνει και η Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025 καθότι, συμπεριλαμβάνει την πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη εντός του 2024, σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Ειδικότερα, με την ερώτηση και ΑΚΕ, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητούν να μάθουν: για ποιο λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση ποσοστού του δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, πώς η πώληση αυτή εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αναμεταβίβαση των μετοχών από το Υπερταμείο, αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργηθεί, στο Ελληνικό Δημόσιο και αν όχι με ποιο σκεπτικό, ποιοι αγόρασαν μετοχές κατά την ιδιωτική τοποθέτηση του 2023, αν πούλησαν μετοχές και οι δύο μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και ο ιδιώτης μέτοχος, καθώς και με βάση ποια αποτίμηση πραγματοποιήθηκε η εν λόγω πώληση.

Ζητούν τέλος από την κυβέρνηση να καταθέσει τα σχετικά με την ιδιωτική τοποθέτηση που πραγματοποιήθηκε το έτος 2023 στοιχεία που δεν έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα δηλαδή, τα στοιχεία τιμολόγησης της χρηματιστηριακής συναλλαγής και τις γνωμοδοτήσεις (opinions) που έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Το επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η καθυστέρηση, η καταστροφή και η σπατάλη

ΠΑΣΟΚ: «Ο καλύτερος φίλος των τραπεζών ο Μητσοτάκης»

Τα κλάματα του Γιάννη Λοβέρδου, το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 26.06.2025 23:04