Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Όσοι περίμεναν με αδημονία την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μάλλον δεν απογοητεύτηκαν.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση, αρχίζοντας από την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά, που άλλωστε είναι και το αντικείμενο που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του με την κυβέρνησης και της συνακόλουθης διαγραφής του τόσο από την Κ.Ο. όσο και από το κόμμα, περνώντας σε ταυτοτικά ζητήματα, αλλά και την οικονομία, και «χτυπώντας» με σκληρό τρόπο για την τραγωδία των Τεμπών. Εν ολίγοις, ο Α. Σαμαράς δεν άλλαξε καθόλου, ούτε έδειξε ότι σκοπεύει να «μαλακώσει» την κριτική του στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός επιφύλαξε και μια έκπληξη: ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, ουσιαστικά αρνούμενος να δώσει αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση (θα ήταν τεράστια έκπληξη, μετά και την ομιλία του, να ψηφίσει κατά της πρότασης δυσπιστίας), κίνηση η οποία επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, χωρίς πάντως, να υπάρξει κάποια οριστική απάντηση, πέραν του ότι ο Α. Σαμαράς δεν θέλησε να βλάψει την παράταξη, τοποθετούμενος τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο θα σηματοδοτούσε μια «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε – δις – στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η λαϊκή κατακραυγή σήμερα κατά της κυβέρνησης δεν αντανακλά πάνω στην παράταξή μας», διαχωρίζοντας ευθέως την παράταξη από την κυβέρνηση και, ενδεχομένως, και από το κόμμα, αλλά και ρίχνοντας όλη την ευθύνη για την οργή των πολιτών που βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για την ευρύτερη δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων, από την ακρίβεια και την απαξίωση των θεσμών, μέχρι το ΕΣΥ και τα εθνικά θέματα.
Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι δύο μέρες αργότερα, ο Α. Σαμαράς επανήλθε στην κριτική του για την ΕΕ και την κυβέρνηση, αυτή τη φορά με αφορμή τις σφαγές Αλεβιτών στη Συρία από δυνάμεις της νέας κυβέρνησης της χώρας, με τον πρώην πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «ό,τι γίνεται στη Συρία, είναι νεοοθωμανικής εμπνεύσεως και υλοποιείται δια χειρός των τρομοκρατών του Αχμέτ αλ Σάρα, ο οποίος δεν άλλαξε επειδή φόρεσε γραβάτα. Άλλωστε, μια τουρκική παροιμία λέει “αν βάλεις πέταλα σε ένα γαϊδούρι, αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται άλογο”» και να καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της καταδίκης στο πλαίσιο της ΕΕ της νέας έκρηξης βίας στην βασανισμένη χώρα.
Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι, τι ακριβώς επιδιώκει ο Α. Σαμαράς με τις παρεμβάσεις του αυτές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές, αλλά και «ηχηρές»;
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο εξοβελισμός του Α. Σαμαρά από την Κ.Ο. και το κόμμα της ΝΔ δεν λειτούργησαν – και μάλλον δεν θα λειτουργήσουν – αποτρεπτικά για τον πρώην πρωθυπουργό, ώστε να συνεχίσει την κριτική και τις παρεμβάσεις του. Αντιθέτως, πλέον ο Α. Σαμαράς δείχνει όλο και πιο συχνά να στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα παραμένει σιωπηλός, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη ΝΔ, αλλά και ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης:
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο για ευρωομόλογα για την άμυνα»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.