Κίνηση έκπληξη Δένδια στη Βουλή: Φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στον SAFE
Λίγες μόλις ημέρες μετά τις αιχμές που άφησε για το σχέδιο «Safe», ότι είναι κανονισμός «κερκόπορτα» για συμφωνία με την Τουρκία χωρίς ομοφωνία, ο Νίκος Δένδιας κράτησε νέες αποστάσεις από το ερυωπαϊκό αμυντικό εγχείρημα, όπως λένε πληροφορίες.
Ο Νίκος Δένδιας σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως η Ελλάδα προσανατολίζεται να αξιοποιήσει το ReArm Europe που αφορά επιχορηγήσεις και δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και όχι το «Safe» που απαιτεί δημοσιονομικό χώρο και έχει συγκεκριμένη διάρκεια.
Προ ημερών από τη Σπάρτη υποστήριξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επιχειρηθεί από ορισμένους εταίρους να εφαρμοστεί με τεχνάσματα ώστε να μην απαιτείται ομοφωνία των μελών της ΕΕ για τη συμφωνία με τρίτες χώρες.
«Θα πρότεινα να ονομαστεί κανονισμός της κερκόπορτας ο κανονισμός «Safe», εφόσον επιχειρηθεί από ορισμένους εταίρους να εφαρμοστεί με τεχνάσματα, ώστε να μην απαιτείται ομοφωνία των μελών της ΕΕ για τη συμφωνία με τρίτες χώρες. Και μάλιστα, αν αυτό συμβεί χωρίς να ακυρώσει η τουρκική Βουλή το casus belli εναντίον της Ελλάδας, παρά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και κατά παράβαση των νομικά ορθών αιτιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο κανονισμός «Safe» υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αφορά ένα πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα ευρωπαϊκά χρήματα του προγράμματος ReArm, τα οποία συμπληρώνονται από επιπλέον 650 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Επιπλέον, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με αντικείμενο την ενημέρωση της Βουλής για τον σχεδιασμό ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις φρεγάτες Behlara, φέρεται να είπε ότι η απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας έχει “κλειδώσει”, ωστόσο θα είναι ελαφρώς πιο ακριβή από τις προηγούμενες, καθώς θα διαθέτει περισσότερα συστήματα κυρίως ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην απόκτηση δύο πρώτων φρεγατών τύπου FREMM από την Ιταλία με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για συνολικά τέσσερα τέτοια πλοία.
Διαβάστε επίσης:
Ρένα Δούρου: Η δήλωση μετά την αθωωτική απόφαση για Μάτι και η αιχμή για «συμψηφισμούς»