Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει πόσο έχουν επηρεάσει την κυβέρνηση οι καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των «γαλάζιων» στελεχών που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εμπλέκει στην υπόθεση, αρκεί να συγκρίνει τα όσα είπαν χθες, σχεδόν ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.
Στη διάρκεια του briefing, λοιπόν, ο Παύλος Μαρινάκης ήταν σαφέστατος: «Σχετικά με το αν η κυβέρνηση λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχεδιάζει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, ζούμε σε έναν κόσμο όπου συμβαίνουν πρωτοφανή γεγονότα, το ένα μετά το άλλο. Η πλειονότητα των κρατών, της Ευρώπης και όχι μόνο, αναζητούν λίγους μήνες σταθερότητας για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση, και η Ελλάδα την έχει κατακτήσει τουλάχιστον μέχρι το 2027. Όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα, […] αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια οικονομική σταθερότητα, μια οικονομική ανθεκτικότητα, που μας επιτρέπει να χρηματοδοτούμε μέτρα. Και θα ήταν το λιγότερο ανεύθυνο να προκαλούσαμε εμείς εκλογές επειδή πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν εκφράζει ως λογική ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τη ΝΔ», είπε, επιχειρώντας να «κλείσει» κάθε συζήτηση.
Σχεδόν την ίδια ώρα, από τη Βουλή και απαντώντας στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για εκλογές (για «να φυσήξει αέρας αλλαγής, προοπτικής, σεβασμού της δικαιοσύνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να μπει τέλος στην ατιμωρησία»), ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «άκουσα για πρώτη φορά, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, να ζητάτε εκλογές. Μου θυμίζετε το αρνί που εύχεται να έρθει το Πάσχα!», προσθέτοντας ότι «προηγήθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου αρνηθήκατε όπως είχατε δικαίωμα, ακούγοντας και αυτά που λέει ο κ. Δούκας να κάνετε μετά τις εκλογές κυβέρνηση με τη ΝΔ αν αυτό προκύψει. Προφανώς η επιλογή σας είναι να κάνετε κυβέρνηση ηττημένων μαζί με τον κ. Τσίπρα – γιατί δεν ξέρω αν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε – και με την κα. Κωνσταντοπούλου. Αυτά τα σενάρια για κυβέρνηση ηττημένων κυκλοφορούσαν και στις εκλογές του 2023. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό, και εδώ είμαστε. Καμιά φορά τα αιτήματα γίνονται δεκτά».
Η φράση Χατζηδάκη, ακόμα κι αν ήταν ένα απλό ρητορικό σχήμα για να απαντήσει στους πολύ υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο Ν. Ανδρουλάκης, προκάλεσε πολλές απορίες, δεδομένου ότι ήταν εντελώς «εκτός γραμμής» – και, μάλιστα, την ίδια στιγμή που ο Π. Μαρινάκης απέκλειε κατηγορηματικά, ως ανευθυνότητα, οιαδήποτε πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο… μπερδεμένο, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, εντός… γραμμής αυτός, σημείωσε: «Κύριε Χατζηδάκη, αν είχατε στόχο να τους πανικοβάλετε, οφείλω να ομολογήσω ότι το καταφέρατε. Λοιπόν οι εκλογές θα γίνουν. Θα γίνουν στην ώρα τους. Και όταν γίνουν όλοι θα αναμετρηθούμε. Δε χρειάζεται ούτε πανικός ούτε βιασύνες».
Οι πληροφορίες από το Μαξίμου λένε ότι είναι πλέον εκπεφρασμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και οριστικά κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Ήδη, πριν «σκάσουν» οι νέες «βόμβες» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρωθυπουργός – έστω κι αν άκουγε όσους του το πρότειναν – απέρριπτε τις προτάσεις για προσφυγή σε κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αξιοποιήσει την ευνοϊκή δημοσκοπική συγκυρία (η ΝΔ αύξανε τα ποσοστά της, λόγω πολέμου και μέτρων). Την ίδια στάση τηρεί και τώρα – πολλώ δε μάλλον που η κατάσταση αναταραχής που προκαλούν οι αποκαλύψεις για ανάμειξη δεκάδων βουλευτών στο σκάνδαλο των παρανόμων επιδοτήσεων προκαλεί ρωγμές στην καλή εικόνα που είχε διαμορφωθεί για το κυβερνών κόμμα.
Η κυβέρνηση απορρίπτει… μετά βδελυγμίας τον ισχυρισμό ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή και περιμένει με αγωνία τις δικογραφίες στη Βουλή, ώστε να αξιολογήσει με πάσα λεπτομέρεια τι προκύπτει για κάθε βουλευτή, για τον οποίο ζητείται άρση ασυλίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται αρμοδίως, δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για πρόωρες εκλογές και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ό,τι κι αν προκύψει από τις δικογραφίες. Αντιθέτως, προς το παρόν σχεδιάζεται γραμμή άμυνας – καθώς δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση – και, φυσικά, διάφορες εκδοχές για αλλαγή της ατζέντας.
Διαβάστε επίσης:
Μύλος με τις δικογραφίες σε βάρος της Κωνσταντοπούλου – Τι υποστηρίζει η ίδια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.