search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:37
MENU CLOSE

«Έφυγε» ο σπουδαίος Ανδρέας Μπάρκουλης

23.08.2016 11:34
Στα «δίχτυα» της εφορίας η χήρα του Αντρέα Μπάρκουλη - Media

Ο μεγάλος ηθοποιός νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», αντιμετωπίζοντας μια λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Ο σημαντικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου και νοσηλευόταν. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έφυγε έπειτα από μακρά νοσηλεία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία. Το βράδυ της Δευτέρας η υγεία του επιδεινώθηκε ενώ πριν λίγες μέρες είχε βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε.

Η κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 5.30 μμ. Ο σημαντικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο “Αγία Όλγα” όπου και νοσηλευόταν.

Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε και για μία εικοσαετία περίπου (έως το 1973) υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη (εκτός από το αρχαίο δράμα), κλασικούς, σύγχρονους -Έλληνες και ξένους- συγγραφείς, υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.).

Ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε, κατέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ερμηνείες του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα. Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) . Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».

Στον κινηματογράφο , από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι οι ακόλουθες: « Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας»,«Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;» κ.ά.

Και στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.

Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Η ατάκα έμεινε στο πέρασμα των χρόνων, μια και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, την έκανε σλόγκαν, αφού την έλεγε στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει.

Ο ηθοποιός είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου

«Έφυγε σήμερα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, και αποφοίτησε από τη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Από το 1956 έπαιξε σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, υπηρετώντας τα περισσότερα θεατρικά είδη. Υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του. Ευρύτερα γνωστός, όμως, έγινε από τον κινηματογράφο. Από το 1957, που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης στην «Μαρία Πενταγιώτισσα», έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας».

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης. Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

ΝΔ: Ο Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του μεγάλου πρωταγωνιστή Ανδρέα Μπάρκουλη, που «τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση» εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Στη δήλωσή του, ο κ. Γκιουλέκας αναφέρει:

«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που, ακόμα και τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, εξακολουθούν να συγκινούν και να είναι δημοφιλείς και στις νεότερες γενιές.

Ανήκε στην παλιά γενιά των ηθοποιών, οι οποίοι διήνυσαν την καλλιτεχνική τους διαδρομή με μοναδικό “όπλο” το λαμπερό ταλέντο τους και την απαράμιλλη εργατικότητά τους.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης όμως έλαμψε και στο θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους που ξεχώρισαν.

Θα μείνει αξέχαστος.

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ένωση Κεντρώων: Αγαπήθηκε από τον απλό κόσμο

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, στην οποία αναφέρεται:

«Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε λαοφιλής, αγαπήθηκε από τον απλό κόσμο και ήταν μια λαμπρή προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:37