search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 04:55
MENU CLOSE

Τσίπρας: Εκλογές στην ώρα τους, δεν κάνουμε πίσω – Η διαπλοκή θα τελειώσει με θεσμικό τρόπο

10.10.2016 14:23
Τσίπρας: Εκλογές στην ώρα τους, δεν κάνουμε πίσω - Η διαπλοκή θα τελειώσει με θεσμικό τρόπο - Media

 

Σε επιθετικούς τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, καλλιεργώντας περαιτέρω κλίμα πολιτικής πόλωσης, όπως εξ αρχής αναμενόταν. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι συντελείται η τρίτη πράξη μιας απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης – μίλησε για μιντιακό πραξικόπημα – με πρώτη πράξη την περίοδο της διαπραγμάτευσης και της ασφυξίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεύτερη πράξη την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης που, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ποντάρει στις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συμμαχεί με το παλιό και το διεφθαρμένο και λειτουργεί ως συνήγορος των καναλαρχών (παλιών και νέων) – ακόμη και την ώρα που εκείνοι παραδέχονται την αλήθεια για τις δανειοδοτήσεις κατά το παρελθόν – και ερμήνευσε αυτή τη στάση ως μία ακόμη προσπάθεια – εκεί που οι δύο προηγούμενες απέτυχαν – να ανατραπεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα του παρελθόντος. «Όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι», είπε ο πρωθυπουργός για τις υποθέσεις διαπλοκής που παρέθεσε, «είναι ανοιχτές δικογραφίες, υποθέσεις που κάνετε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σας για να τις συγκαλύψετε» και οι οποίες προχωρούν, πρόσθεσε, γιατί η Δικαιοσύνη σε συνθήκες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ελεύθερη και «κανένας δικαστής δε νιώθει πάνω απ’ το κεφάλι του τη δαμόκλειο σπάθη της εκτελεστικής εξουσίας».

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εντάξει όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά στο κάδρο της διαπλοκής με κορυφαίο όπλο την υπόθεση της Siemens.

Ωστόσο σε πρώτο επίπεδο ο πρωθυπουργός  επιτέθηκε στον αρχηγό της ΝΔ για την πολιτική που ευαγγελίζεται: τον υπέδειξε ως ακραία νεοφιλελεύθερο που εισηγείται απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό, καθώς και ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

 

  • Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως διαχωριστική γραμμή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ότι η μεν πρώτη βάζει τους καναλάρχες να περάσουν από το δημόσιο ταμείο ενώ οι προηγούμενες τους έδιναν δάνεια με αέρα και τους χάριζαν τις συχνότητες ζημιώνοντας το δημόσιο. Επικαλέστηκε σχετικώς τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία της εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ που κατονομάζοντας τους κκ. Ψυχάρη, Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη ως ομολογούντες ότι τα προηγούμενα χρόνια οι δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ δίνονταν με προσωπικές εγγυήσεις χωρίς καλύψεις.

 

  • Ιδιαίτερα όσον αφορά τα θαλασσοδάνεια προς κόμματα και ημετέρους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τράπεζα Αττικής καταγγέλoντας σκευωρία της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης που όμως γύρισε μπούμερανγκ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας θαλασσοδάνεια έπαιρναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά του οποίου όπως είπε το δεξί χέρι ο Γκίκας Μάναλης ήταν διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.

 

  • Αναφέρθηκε στην πρακτική των κομμάτων να παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις τις (υψηλές μέχρι τότε) μελλοντικές επιχορηγήσεις της Βουλής ακόμη και μετά το 2012 όταν όλα έδειχναν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα έπεφταν. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε την τροπολογία Γιαννίτση με την οποία ορίζονταν ότι οι δόσεις του 2011 και του μισού 2012 θα έπρεπε να δοθούν «ανεκχώρητες και ακατάσχετες» και με τον τρόπο αυτό τα δύο κόμματα «ενθυλάκωσαν» 30 εκ. ευρώ. Τόνισε δε ότι τότε η Ντόρα Μπακογιάννη που εκείνο το διάστημα δεν ήταν στη ΝΔ κατήγγειλε το θέμα αλλά ο Κυριάκος Μητοστάκης το ψήφισε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε και συνέχεια καθώς με νόμο του 2013 οι διοικήσεις των τραπεζών απαλλάχθηκαν για τα δάνεια που πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα και το σχετικό πόρισμα Καλούδη μπήκε στο αρχείο.

 

  • Στο σημείο αυτό κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν πότε θα επιστρέψουν τα χρήματα που χρωστούν ενώ αναφέρθηκε τόσο στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων και  προσωπικό δάνειο του Κυριάκου Μητσοτάκη ύψους 300.000 ευρώ, όσο και στα 13 εκ. ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ για τα οποία κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να απαντήσει πού πήγαν;

 

  • Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση ποινική δίωξη Βγενόπουλου για παράνομο δανεισμό καλώντας τον αρχηγό της ΝΔ ν’ απαντήσει αν εξακολουθεί και σήμερα μα στηρίζει τον επιχειρηματία.

 

  • Τέλος αναφέρθηκε στις λίστες της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση παρέλαβε νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες και με στοιχεία του 2010, λίστα η οποία έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.

 

  • Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην υπόθεση της Siemens συνδέοντας με αυτή προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς όπως είπε ο γερμανικός κολοσσός στάθηκε οικονομικός αρωγός του αρχηγού της ΝΔ στα πρώτα του πολιτικά βήματα.
 Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν απαντήσατε κ. Μητσοτάκη αν υπάρχει σκάνδαλο Siemens

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η δευτερολογία του πρωθυπουργού, όπου με την έναρξή της επανέφερε το θέμα Ζήμενς στο οποίο δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του.  «Ζήτησα, στο τέλος της πρωτομιλίας μου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα: Αν κατά την γνώμη του υπήρχε σε αυτόν τον τόπο και υπάρχει σκάνδαλο Siemens».

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ συνέχισε: «Κύριε Μητσοτάκη ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής και διαβάσατε την ομιλία που σας είχαν γράψει, σαν να μην ακούσατε τίποτα», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτά τα κόκκινα δάνεια κάποιοι πολίτες που δεν προστατεύονται, είδαν να γίνονται πλειστηριασμοί. Εσείς τι θα δώσετε» με αφορμή τα δάνεια της ΝΔ.

Στη συνέχεια απάντησε αναλυτικά σε όσα ζητήματα έθεσαν οι αρχηγοί στις πρωτολογίες τους. Ειδικότερα:

Για Καλογρίτσα

Επιμένοντας στο θέμα Ζήμενς ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται να αποδείξει ότι είναι «αθώα του αίματος» και ότι δεν έχει διαπλοκή αλλά ότι «όλοι ίδιοι είναι», εξ ου και η «Καλογριτσιάδα». Δεν ήξερα ότι η διαπλοκή για 40 χρόνια έχει το όνομα «Καλογρίτσα», νόμιζα ότι είχε άλλα ονόματα, είπε. «Σε τι τον ευνοήσαμε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τον καλογρίτσα τον ξέρουν καλύτερα δικοί σας συνεργάτες από μας. Θέλετε να αντιπαραβάλλουμε όσους έχετε ευνοήσει όλα αυτά τα χρόνια, όλους τους καναλάρχες, κι όλους τους επιχειρηματίες;».

Για Πόθεν έσχες Σταθάκη – Φλαμπουράρη και για Αυγή

«Αφού δεν είχατε να πείτε κουβέντα για λίστες, τον Παπασταύρου, τον Σκλαβούνη, τον Βγενόπουλο και όλους όσους προσπαθείτε να προστατεύσετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός «καταφεύγετε σε αναμασήματα από τις συκοφαντίες των κίτρινων φυλλάδων, όπως το Πρώτο Θέμα του κομιστή».

Απαντώντας ειδικότερα στο θέμα του Πόθεν Εσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην αθωωτική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής η οποία όπως είπε είναι οριστική και ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων δικαστικών λειτουργών και των εκπροσώπων των κομμάτων, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι κοινός συκοφάντης. Επίσης αναφορικά με την υπόθεση Κατρούγκαλου παρέπεμψε στην ανασκευή από το ίδιο το Βήμα το οποίο αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί συμμετοχής κυπριακής οφσόρ στη μετοχική σύνθεση της Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για οφσόρ, αλλά για «νομιμότατη εταιρεία» η οποία ανήκει σε γκρουπ εταιρειών με το γενικό τίτλο «Καταπιστευματική», οπότε «και πάλι άνθρακας ο θησαυρός» κατέληξε.

Για τηλεοπτικές άδειες

Όσον αφορά στο ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει με φανατσιμό στα επιχειρήματα των καναλαρχών. «Μας κατηγορήσατε ότι δεν εισπράξαμε τα ίδια από περισσότερους, ενώ εσείς δεν εισπράξατε τίποτα» είπε αναρωτήθηκε σε ειρωνικό τόνο «οικονομία της αγοράς δε γνωρίζετε, κ. Μητσοτάκη; Η περιορισμένη προσφορά αυξάνει το τίμημα». «Επειδή περιορίσαμε την προσφορά, δημιουργήσαμε αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό. Κλείστηκαν επί τρείς ημέρες στην Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν που έχει φθάσει το ποσό. Γι’ αυτό πήραμε τα 256 εκατομμύρια».

Προσέθεσε, δε, ότι «αυτό που κάνουμε έχει μια πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα: Κι άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν, αλλά έκαναν πίσω. Δεν είναι εύκολο πράγμα, από το πρωί ως το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι να διαστρεβλώνουν τα πάντα».

«Εμείς τους έχουμε όλους απέναντι και θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνεις αυτό. Δώσαμε υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα πάμε ως το τέλος. Μας ενώνει η εντιμότητα. Εσείς είστε για την καρέκλα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Σε συνέχεια του θέματος των καναλιών, τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι «λιβάνιζαν» τη ΝΔ από το πρωί ως το βράδυ και ότι ανακάλυψαν τα μνημόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Κατάλαβε κανείς στη χώρα ότι είχαμε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο από τις τηλεοπτικές εκπομπές;».

Και πρόσθεσε ότι τώρα ανακαλύψαν ότι υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών. Κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ για υποκριτική ευαισθησία επικαλέστηκε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ότι δεν υπάρχει  «καμία αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί όχι μόνο σε πρώτη κατοικία αλλά και εξοχικές κατοικίες επιχειρηματιών».

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μια σειρά στοιχείων για τους πλειστηριασμούς που έγιναν στις τράπεζες, προκειμένου να αποδείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών συνέβη επί των προηγούμενων κυβερνήσεων:

-42.000 το 2008

-52.000 το 2009

-48.00 το 2010

-44.100 το 2011

-26.000 το 2012

-19.220 το 2013

-Μηδέν το 2015 και

500 το 2016

Παράλληλα, σημείωσε ότι «καταφέραμε και προστατεύσαμε το 95% της πρώτης κατοικίας μέχρι 280.000 ευρώ», και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, έτσι ώστε «όπως προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των φτωχών ανθρώπων από τις τράπεζες, να τις προστατεύσουμε και από το δημόσιο».

Για δικαστικούς και ΣτΕ

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε ότι έκανε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την αναφορά του ότι εκτιμά ότι ο νόμος Παππά θα βγει συνταγματικός στο ΣτΕ ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθείότι εκ της θέσης του όφειλε να υποστηρίξει το νόμο. Στον αντίποδα, καατηγόρησε, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του σήμερα, έκανε απόπειρα μπούλινγκ στους δικαστικούς».

Για τη συνάντηση με τους δικαστικούς στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιήσει και ο Σαμαράς το 2012 και πως τα οικονομικά των δικαστικών είναι θεσμικό θέμα σύμφωνα με το Σύνταγμα, επομένως δεν στέκουν οι κατηγορίες περί «συναλλαγής».

Επίσης, χαρακτήρισε «συνταγματικό αυτονόητο» τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ ότι «αφουγκραζόμαστε την κοινωνία» καθώς «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και απευθύνονται στο λαό»

Για ΠΑΣΟΚ

Από τα «βέλη» του πρωθυπουργού δεν γλύτωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ. «Δεν άκουσα κουβέντα από την κ. Γεννηματά τι θα γίνει με τα θαλασσοδάνεια και αν θα τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι άκουσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλά περί «ορφανών του Τσοχατζόπουλου», λέγοντας ότι αυτό αφήνει υπονοούμενα για συνενοχή, και την κάλεσε να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», διαφορετικά θα είναι «κοινή συκοφάντης».

«Ποιοί είναι οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ;» είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «μην ρίχνει λάσπη και να μιλήσει με ονόματα».

 Για Siemens 

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Κύριε Μητσοτάκη δεν απαντήσατε ούτε για την Siemens, ούτε για τον “Κήρυκα Χανίων”. Περιμένουμε μια απάντηση, αν δεν απαντήσατε, τότε για σας δεν δωροδοκήθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Siemens, δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία που πλήρωσαν ακόμα και το τηλεφωνικό σας κέντρο, δεν επισπεύσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν κωλυσιέργησαν δικαστικοί λειτουργοί την μετάφραση για να μην γίνει δίκη, δεν είχατε πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο. Σήμερα ένας ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις του κ. Σαμαρά σας εγκαλεί για τα ίδια πράγματα. Αν θέλετε συμφωνίες αλήθειας, να έχετε το θάρρος να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε αλήθειες. Ο κ. Χριστοφοράκος, που διέφυγε επί των ημερών σας, λέει ότι υπήρξαν 365 φορές επικοινωνίας. Σας προκαλώ, ακόμα μια φορά να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε την αλήθεια».

Υποστήριξε, δε, ότι στην χώρα συγκρούονται δύο κόσμοι, «από τη μια ένας κόσμος χρεοκοπημένων καναλαρχών και πολιτικών και από την άλλη οι ζωντανές δυνάμεις που παλεύουν για την ανασυγκρότηση του τόπου και την ισονομία. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε ως το τέλος».

Τριτομιλία Τσίπρα: Σε 122 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων της ΝΔ ακόμη και με το 100% της κρατικής επιχορήγησης

Με το μήνυμα του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς έκλεισε η διαδικασία της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή – όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα». «Θα τελειώσουμε την κάθαρση, η διαπλοκή στον τόπο θα τελειώσει και θα τελειώσει με θεσμικό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίο απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να ήσασταν σύμμαχος, είσαστε απέναντι».

Όσο για το επαναλαμβανόμενο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι εκλογές δε γίνονται κάθε τρεις και λίγο, οι εκλογές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζει το σύνταγμα παρεκτός και χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για την οποία διαβεβαίωσε ότι είναι αρραγής.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός θέλησε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τα θέματα της Ζήμενς και του Κήρυκα Χανίων, καθώς εκτίμησε ότι οι απαντήσεις Μητσοτάκη δεν ήταν πειστικές, Επιπλέον ο πρωθυπουργός θέλησε να αποκαταστήσει τα πραγματα καθώς ο Κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε για ψέμματα, «χυδαιότητες» και ότι κατεβάζει το επίπεδο της συζήτησης για τις αναφορές του σχετικά με τις παραπανω υποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντική πρόοδο» την παραδοχή Μητσοτάκη ότι υπάρχει σκάνδαλο Ζήμενς, ωστόσο επέμεινε στην ύπαρξη προσωπικής εμπλοκής του προέδρου της ΝΔ. Προς τούτο επικαλέστηκε τα όσα αναφέρει ο Χριστοφοράκος στο ημερολόγιό του για την επικοινωνία του με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σημείωσε ότι πράγματι πλήρωσε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του γραφείου του αλλά μόνο αφού έσκασε το σκάνδαλο και επικαλέστηκε σχετικό ντοκουμέντο, επιστολή της γραμματέως του Χριστοφοράκου.

Θέλοντας να απαντήσει στα περί «αυτοδημιούργητου πολιτικού» και να υποστηρίξει την προηγούμενη αναφορά του, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ στηρίχτηκε οικονομικά στα πρώτα του βήματα από τη Ζήμενς χάρη και στο πολιτικό του όνομα επανήλθε λέγοντας: « Σ’ αυτή τη συνεδρίαση μαθαμε ότι ο κ. Μητσοτακης έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια- τη στιγμή που εγώ πήρα το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο -να απογαλακτιστεί από το βαρύ όνομα της οικογένειάς του και να αποδείξει ότι είναι  αυτοδημιούργητος πολιτικός. Εγώ δεν ξέρω πολλούς αυτοδημιούργητους που μόλις έρχονται στη χώρα να αποκτούν δουλειά στην Εθνική Τράπεζαμε 15.000 μισθό».

 « Όταν σας είπα ότι με κατηγορήσατε για τα βιώματά μου αυτό εννοούσα, ότι την ίδια εποχή κάνατε τα πρώτα σας βήματα αξιοποιώντας το πολύ σημαντικό βάρος της οικογένειάς σας και το όνομα του πατέρας σας και μια σειρά διευκολύνσεις και είπατε ότι μίλησα χυδαία» είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα δάνεια ο πρωθυπουργός ανέφερε επιχείρησε να αποδομήσει τη διαβεβαίωση Μητσοτάκη ότι η ΝΔ αποπληρώνει τα δάνειά της λέγοντας πως με πρόχειρους υπολογισμούς, ακόμη και το 100% της επιχορήγησης που παίρνει σήμερα χρειάζονται 122 χρόνια ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να αποπληρώσει τα δάνειά της (και αντιστοίχως 443 χρόνια για το ΠΑΣΟΚ).

Αναφορικά με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτά ανέρχονται στα 8 εκ. ευρώ και εξυπηρετούνται κανονικά, δηλαδή δεν είναι «κόκκινα».

Σε σχέση με πλειστηριασμούς εργατικών κατοικιών στον Εύοσμο στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλούμενος δημοσίευμα του Πρώτου θέματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ευόσμου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν εκεί εργατικές.

Αναφορικά με τον Κήρυκα Χανίων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν και κατηγορήθηκε για χυδαιότητες από τον αρχηγό της ΝΔ το δάνειο λήφθηκε το 2005 και δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2015 δεν είχε αποπληρωθεί ούτε ένα ευρώ, θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί ήδη από το 2006 από την τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο όπως παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης τώρα θα μπει σε ρύθμιση.

«Έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός «να ρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να το θέσει στη βουλή για να μπει  σε ρύθμιση «και λέτε ότι εγώ είμαι ο ψεύτης».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16