search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:01
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα – Σι Τζινπίνγκ: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας

13.05.2017 05:20
Συνάντηση Τσίπρα – Σι Τζινπίνγκ: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας - Media

Οι εμπορικές σχέσεις, η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στο Πεκίνο στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κινέζος πρόεδρος, δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και τόνισε χαρακτηριστικά πως ” η συνεργασία μας έχει ενισχυθεί χάρη σε εσάς”.

Παράλληλα, κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα ενώ δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος της Ελλάδας στον διεθνή στίβο είναι κομβικής σημασίας, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας και πως υπάρχει ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.

Ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δήλωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα σε θέματα εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και υποδομών ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Αναφερόμενος στο ρόλο του Πειραιά, είπε ότι στόχος του είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Τόνισε την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς μας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.

Επισήμανε ότι η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι είναι πολύ δημοφιλή στην Κίνα τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ, είναι βασικός εταίρος της Κίνας και ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ε.Ε.

Τσίπρας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές

Από την πλευρά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία  που έχει για τη χώρα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.

Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο πρόεδρο, σημείωσε πως σε μια σειρά από τομείς όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο, υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δυο χώρες συμφωνίες.

Σημείωσε πως η επένδυση στο λιμάνι είναι υψηλής σημασίας και πως Ελλάδα και Κίνα μοιράζονται τον ίδιο στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα, διεθνώς.

Στάθηκε, όπως και ο Κινέζος πρόεδρος, στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα. Και τούτο, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον Κινέζο πρόεδρο το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις.

Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Στο κλείσιμο της συνάντησής τους ο κ. Τσιπρας κάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπινγκ να επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και παράλληλα στο ότι η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:01