search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:15
MENU CLOSE

Μεταναστευτικό δράμα στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1859
08-04-2015
11.04.2015 03:00
pod_0804_026_cmyk.jpg

Στο έλεος των Τούρκων δουλεμπόρων η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος και οι πρόσφυγες

 
Εικόνες – σοκ. Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Κω. Ξεριζωμένοι πρόσφυγες που κοιμούνται σε χαρτόκουτα, δίπλα σε σκουπίδια. Εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούν να αντέξουν το κρύο, «κουλουριασμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο», σε θλιβερές συνθήκες υγιεινής…
 
Ο χώρος έξω από το αστυνομικό τμήμα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» ψυχών για οικογένειες ταλαιπωρημένων προσφύγων, θυμάτων των δουλεμπόρων.
 
Σε έναν χώρο όπου μπορεί να φιλοξενηθούν το πολύ 35 άνθρωπο, μόνο χθες, μέσα και έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω, βρίσκονταν 230 μετανάστες.
 
Πριν από λίγες ημέρες δύο αστυνομικοί λιποθύμησαν μέσα στο τμήμα εξαιτίας της αφόρητης δυσοσμίας και των άθλιων συνθηκών.
 
Την περασμένη Πέμπτη η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, με δεκάδες εξαγριωμένους πρόσφυγες να εισβάλλουν στο τμήμα και να επιτίθενται στους αστυνομικούς και σε γυναικόπαιδα από τη Συρία, που είχαν αιτηθεί χορήγηση ασύλου.
 
«Οι χώροι μέσα και περιμετρικά από το αστυνομικό τμήμα θυμίζουν ανθρώπινο ναρκοπέδιο. Οι συνθήκες είναι άθλιες, αφού δεκάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους – πολλοί έχουν μαζί τους και νεογέννητα βρέφη – από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τώρα τελευταία από χώρες της Βόρειας Αφρικής, που διώκονται από τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ, κοιμούνται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο» λέει στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β. Δωδεκανήσου Αντώνης Κυδωνάκης.
 
Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνδικαλιστές συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Ο υπουργός επισήμανε ότι θα εισηγηθεί προσωπικά για το ζήτημα στην αρμόδια υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά είναι ελάχιστες οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει ο ίδιος όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος σημασίας ζητήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Το… «σχέδιο της Ελλάδας»
 
Την ίδια ώρα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Independent» αναρτήθηκε κείμενο που, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία, έχει τίτλο: «Το σχέδιο της Ελλάδας να απελευθερώσει 3.500 μετανάστες από τα κέντρα κράτησης τη φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη»…
 
Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχουν και μαρτυρίες μεταναστών, πρώην κρατουμένων στα κέντρα κράτησης, οι οποίοι καταγγέλλουν την απάνθρωπη μεταχείρισή τους από αστυνομικούς.
 
«Ήταν απαίσια. Στην αρχή μας έστειλαν στο κέντρο κράτησης στην Ξάνθη. Έκανε κρύο, παγώναμε και μας άφηναν με τα καλοκαιρινά ρούχα που φορούσαμε όταν μας συνέλαβαν. Ζητούσαμε να πάμε στον γιατρό και μας χτυπούσαν» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ο Μπιλάμπ Χουσέιν, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν.
 
Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου σε δηλώσεις της στην εφημερίδα προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο μεταναστευτικό ως «προτεραιότητα της κυβέρνησης (…) με σκοπό τη “γεφύρωση του χάσματος” μεταξύ των εννοιών της ασφάλειας και της ελευθερίας».
 
Σχεδόν 4.000 το 2015
 
Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα – αν είναι Σύριοι – είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα.
 
Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο κάπου πρέπει να κρατηθούν. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες έχει μπλοκάρει τις υπηρεσίες του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ.
 
Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο.
 
Τα κυκλώματα δουλεμπόρων βομβαρδίζουν τα ελληνικά νησιά. Μόνο στην Κω φέτος έχουν έρθει τουλάχιστον 1.800 μετανάστες. Υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Για όλο το 2014 οι παράνομοι μετανάστες ήταν 7.500. Και η ροή μεταναστών με δουλεμπορικά έναντι αμοιβών στους Τούρκους διακινητές «ανθρώπινων κουφαριών» από τα παράλια της Μικράς Ασίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:15