search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:15
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ και οι φυλακές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1860
16-04-2015
19.04.2015 03:00
pod_1604_018_cmyk.jpg

Εντύπωση έχει προκαλέσει στον Περισσό το ότι η στάση του ΚΚΕ εξελήφθη από πολλούς ως καταψήφιση της κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

 

Εντύπωση έχει προκαλέσει στον Περισσό το ότι η στάση του ΚΚΕ εξελήφθη από πολλούς ως καταψήφιση της κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Πράγματι, γράφτηκε κατά κόρον, και αναπαρήχθη ευρέως, πως το ΚΚΕ καταψηφίζει τη διάταξη για την κατάργηση των φυλακών «Τύπου Γ» που έφερε το αρμόδιο υπουργείο και η συζήτησή του έγινε σε επίπεδο επιτροπής πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Η αλήθεια, όμως, λένε στον Περισσό, είναι πως κάτι τέτοιο θα ήταν ανακολουθία τεραστίων διαστάσεων για το ΚΚΕ. Πώς θα μπορούσε να καταψηφίσει την κατάργηση των φυλακών «Τύπου Τ», τις οποίες το ίδιο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν, όχι μόνο καταψήφιζε χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπες» τις συνθήκες που αυτές επιβάλλουν και ζητούσε όχι την καταψήφισή του από τους υπολοίπους, αλλά την απόσυρση του νόμου από την τότε κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ;
 
Δεν θα μπορούσε. Και δεν το έκανε. Όπως σημειώνουν στον Περισσό, αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή δήλωσε δίχως περιστροφές ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, αίτημα που ήταν και δικό μας». Θα υπερψηφίσει ακόμα το άρθρο για τη στελέχωση των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ επί της αρχής αναμένεται να ψηφίσει «παρών» και στην Ολομέλεια.
 
Το νομοσχέδιο, βέβαια, δεν αναφέρεται μόνο στο θέμα των εν λόγω φυλακών. Αντίθετα, περιέχει ακόμα άρθρα για την τεχνητή – όπως τη χαρακτηρίζουν στον Περισσό – αποσυμφόρηση των φυλακών. Αυτή, ως «τεχνητή» σύμφωνα με το ΚΚΕ, δηλαδή και για λόγους οικονομικούς και «όχι σωφρονιστικούς», δεν αποτελεί κάποιου είδους πρωτοτυπία, καθώς όπως σημείωσε ο βουλευτής Αττικής και εισηγητής του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή Γιάννης Γκιόκας, «είναι έκτη – έβδομη φορά που επιχειρείται – από το 2008 και έπειτα – και έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Οι φυλακές να ξαναγεμίζουν». 
 
Το ΚΚΕ σχολίασε ακόμη πως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου περιέχει πάρα πολλές διατάξεις που θα μπορούσαν – όπως λέει – να χωριστούν σε διαφορετικά άρθρα. Πρόκειται για την πρακτική του λεγόμενου «υπεράρθρου», που πολλές φορές έχει καταγγελθεί και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
 
Στο ΚΚΕ, όμως, βλέπουν και έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο στο εν λόγω νομοσχέδιο, παρότι θεωρούν πως περιέχει και θετικές ρυθμίσεις, τις οποίες κατ’ άρθρο θα υπερψηφίσουν. Οι αποσπασματικές διατάξεις για την παραβατικότητα των ανηλίκων, χωρίς την ύπαρξη δομών για να τους υποδεχθούν πέρα από τις «φυλακές ανηλίκων», ενέχει τον κίνδυνο της «εργαλειοποίησής τους» από εγκληματικά κυκλώματα. 
 
Ο Γ. Γκιόκας σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να πώς ένα νομοσχέδιο που θέλει να είναι ανθρωπιστικό καταντά έτσι απάνθρωπο». Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ ο δικομματικός καβγάς που έχει στηθεί γύρω από το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις ίδιες τις διατάξεις του, αλλά αντίθετα πρόκειται για μια μάχη εντυπώσεων. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10