search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:50
MENU CLOSE

Αισιόδοξη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση – Επιμένει στα τέσσερα σημεία πολιτικής διαφωνίας

17.04.2015 13:09
Αισιόδοξη για αμοιβαία επωφελή συμφωνία ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση - Επιμένει στα τέσσερα σημεία πολιτικής διαφωνίας - Media

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Brussels Group, η οποία θα γίνει όμως στο Παρίσι, η κυβέρνηση διαμηνύει την αισιοδοξία της για συμφωνία στο τέλος Απριλίου και διευκρινίζει ότι ζητά η συμφωνία αυτή να πιστοποιεί από τη μία τον σεβασμό της χώρας στις διεθνείς της υποχρεώσεις κι από την άλλη το σεβασμό των εταίρων στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. 

 

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Brussels Group, η οποία θα γίνει όμως στο Παρίσι, η κυβέρνηση διαμηνύει την αισιοδοξία της για συμφωνία στο τέλος Απριλίου και διευκρινίζει ότι ζητά η συμφωνία αυτή να πιστοποιεί από τη μία τον σεβασμό της χώρας στις διεθνείς της υποχρεώσεις κι από την άλλη το σεβασμό των εταίρων στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό. 

Ειδικότερα, σε ενημερωτικό του σημείωμα το πρωθυπουργικό γραφείο: 

Επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με εταίρους και πιστωτές». 

Από αύριο ξεκινούν οι συνεδριάσεις στο Brussels Group οι οποίες θα γίνουν στο Παρίσι προκειμένου να υπάρξει επεξεργασία όλων των θεματικών ενοτήτων της διαπραγμάτευσης, «προκειμένου να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας». 

Τονίζει επίσης ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου για μια ακόμη φορά υπενθυμίζει ότι «η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014» παρόλ’ αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζει «μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της». 

Επίσης, το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι ότι αυτή θα βασίζεται:

-Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

-Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην

-Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις. 

Επαναλαμβάνει τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters ότι παραμένουν, «τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» τα οποία όπως ο ίδιος διευκρίνισε αποτελούν σημεία πολιτικής διαφωνίας και όχι διαφωνίας επί της τεχνικής προσέγγισης. 

Τέλος, από το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζεται πως παρά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά» (στις οποίες αναφέρθηκε στη δήλωσή του χθες ο πρωθυπουργός) η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, διότι «η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:45