search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:10
MENU CLOSE

Έρχεται συμφωνία στα τέλη Μαΐου

19.05.2015 18:42
Έρχεται συμφωνία στα τέλη Μαΐου - Media

Την ώρα που ήδη ο χρόνος χτύπησε κόκκινο Μέρκελ και Ολάντ ζητούν επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και συμφωνία εντός Ιουνίου. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Τσίπρα στη Ρίγα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες.

 

Την ώρα που ήδη ο χρόνος χτύπησε κόκκινο Μέρκελ και Ολάντ ζητούν επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και συμφωνία εντός Ιουνίου. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Τσίπρα στη Ρίγα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες. Υπάρχει πρόοδος, παραδέχεται η Λαγκάρντ, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη.

Εν τω μεταξύ ο Ντάισελμπλουμ θέλοντας να μαζέψει την περιρρέουσα αισιοδοξία  επισήμανε ότι «είναι απίθανο να υπάρξει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, η απόφαση για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων της Αθήνας με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ».

Στο υπουργείο Οικονομικών πάλι υπάρχει μια συγκρατημένη προσδοκία ότι η διαπραγμάτευση έφθασε στο τέλος της και ότι θα κλείσει έως και το τέλος του μήνα, χωρίς οι κόκκινες γραμμές να γίνουν πορτοκαλί.

Συγκεκριμένα η συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση προϋποθέτει:

* Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

* Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

* Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

* Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι παρότι διαφαίνεται διάθεση για συμφωνία από τους εταίρους, στο θέμα των κόκκινων γραμμών δεν έχει υπάρξει ακόμη σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικό στέλεχος, στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ ο οποίος βοηθά στη διαπραγμάτευση. Ο Σόιμπλε από την άλλη έχει εξοργιστεί!!!

Το ΔΝΤ συνεχίζει να βλέπει χαλαρά το ζήτημα το χρέους  και είναι ακόμη σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία το πιθανότερο είναι και να αποχωρήσει παίρνοντας μαζί του και τα «μνημόνια».

Με την όποια πάντως ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα αναμένεται να πάρει ανάσα ρευστότητας 3-4 δις ευρώ τον Ιούνιο και 1,3 δις ευρώ τον Ιούλιο.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:09