search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ έτοιμο για τους «δρόμους»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1865
21-05-2015
22.05.2015 03:00
pod_2105_011_cmyk.jpg

Η «πρώτη δόση» μιας συνολικότερης συμφωνίας με τους εταίρους μοιάζει να είναι κοντά και, ως εκ τούτου, καμία χαλάρωση δεν προβλέπεται εν όψει καλοκαιριού. 

 

Η «πρώτη δόση» μιας συνολικότερης συμφωνίας με τους εταίρους μοιάζει να είναι κοντά και, ως εκ τούτου, καμία χαλάρωση δεν προβλέπεται εν όψει καλοκαιριού. Αντίθετα, τα πρώτα συλλαλητήρια ενάντια στην – όποια – συμφωνία είναι ήδη προγραμματισμένα για τις 11 Ιουνίου και μοιάζει απίθανο να είναι και τα… τελευταία. 
 
Το ΚΚΕ διαβάζει πίσω από τα όσα κατά καιρούς αποκαλύπτει η κυβέρνηση πως η «πρώτη δόση» της συμφωνίας θα περιέχει κυρίως φοροεισπρακτικά μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα, τα οποία θα αθετούν και την όποια ελάφρυνση υποσχόταν προεκλογικά στους τσακισμένους από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων εργαζομένους και συνταξιούχους, αλλά και στις ορδές των ανέργων.
 
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Περισσό για την ομιλία του πρωθυπουργού μπροστά στο ακροατήριο του ΣΕΒ λέει χαρακτηριστικά: «Από τη μία ο πρωθυπουργός δίνει πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στους βιομήχανους για νέα αναπτυξιακά κίνητρα και προνόμια κι από την άλλη εξαπατά τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το οποίο μεταφράζεται σε διατήρηση όλων των παλιών αντιλαϊκών μέτρων και σε νέα ισοδύναμα, όπως η γενικευμένη φοροληστεία που ετοιμάζεται. Ούτε καν τόλμησε να ψελλίσει προς τους βιομήχανους την υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».
 
Στο ΚΚΕ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει ούτε ένας που να αισιοδοξεί για την πορεία των εργασιακών, τα οποία μαζί με το ασφαλιστικό θεωρούν πως θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη δόση της συμφωνίας.
 
Όσο για το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στους βιομηχάνους να συμβάλουν στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; «Είναι σαν να βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, όταν είναι γνωστή η επιδίωξη των βιομηχάνων να γενικεύσουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ρίχνοντας όχι μόνο τον κατώτατο, αλλά και τον μέσο μισθό» λέει το ΚΚΕ.
 
Για τις συνθήκες εργασίας
 
Ο θάνατος, εν τω μεταξύ, δύο εκ των τραυματιών της έκρηξης στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου πήρε για λίγο την προσοχή από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης στρέφοντάς την προς τις συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. 
 
Το ΚΚΕ, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο εργατών, με την ελπίδα οι υπόλοιποι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους, έστρεψε τα βέλη του πάλι κατά κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει φτάσει στο απροχώρητο από την παντελή έλλειψη ελέγχου των άθλιων συνθηκών δουλειάς, από την εντατικοποίηση της εργασίας, από την απουσία μέτρων ασφαλείας. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία είναι υπόλογες για το αίμα των εργατών και την αθλιότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς».
 
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το νέο εργατικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, αναδεικνύει την ανάγκη «η εργατική τάξη να αντιδράσει, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη της, την πάλη της μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να μην επιτρέψει να χαθούν άλλες ζωές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Να υψώσει το ταξικό ανάστημά της για τη ζωή που της αξίζει και της στερούν».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50