search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:36
MENU CLOSE

Μια οικολογική ακτή «όνειρο» στην Αγία Τριάδα στο Θερμαϊκό

10.06.2015 08:13
Μια οικολογική ακτή «όνειρο» στην Αγία Τριάδα στο Θερμαϊκό - Media

Στην οικολογική ακτή της Αγίας Τριάδας ακούγονται μόνο οι γλάροι, ο θαλασσινός αέρας και ο ήχος του κύματος που σκάει στην ακτή. Μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου δεν επιτρέπονται και ρακέτες, φρίσμπι και τηλεκατευθυνόμενα μπορεί κανείς να παίξει μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες της πλαζ.

Στην οικολογική ακτή της Αγίας Τριάδας ακούγονται μόνο οι γλάροι, ο θαλασσινός αέρας και ο ήχος του κύματος που σκάει στην ακτή. Μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου δεν επιτρέπονται και ρακέτες, φρίσμπι και τηλεκατευθυνόμενα μπορεί κανείς να παίξει μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες της πλαζ.

Σε αυτή την ήσυχη «γωνιά» του Θερμαϊκού Κόλπου, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει με ηρεμία το βιβλίο που έχει πάρει από την ανταλλακτική βιβλιοθήκη, να δοκιμάσει κάποιο θαλάσσιο σπορ, να ξεδιψάσει με ένα αναψυκτικό που πήρε από τον αυτόματο πωλητή, να ελέγξει τον χάρτη βυθού προτού κάνει τη βουτιά του, να φορτίσει το τάμπλετ του με την ενέργεια του ήλιου, να δει μια παλιά αγαπημένη ταινία στο θερινό σινεμά. Παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν στα δωρεάν μαθήματα κολύμβησης ενώ στην παραλία έχουν φτάσει και άτομα με προβλήματα κίνησης που χρησιμοποιούν τις ειδικές ράμπες αλλά και τους διαδρόμους για εύκολη μετακίνηση.

Σε λίγους μήνες που θα φθινοπωριάσει, τις πρώτες τους βουτιές θα κάνουν οι χειμερινοί κολυμβητές ενώ στους κλειστούς θόλους θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων και πολλές ακόμη εκδηλώσεις.

Αυτή την εικόνα φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα ο Δήμος Θερμαϊκού που έχει ήδη βρει πολύ ελκυστική τη σχετική πρόταση της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδας για μια περιοχή τεσσάρων στρεμμάτων και μια ακτή τετρακοσίων μέτρων στην Αγία Τριάδα. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομμάτης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων τουρισμού και ανάπτυξης προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το θέμα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

«Αναλάβαμε χωρίς κόστος τη δημιουργία μιας μελέτης για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης ακτής στο πρότυπο μιας οικολογικής παραλίας υπό το σήμα eco-beach που πληροί τις προδιαγραφές των προγραμμάτων «γαλάζια σημαία» και «πράσινο κλειδί» για εκπαιδευμένο προσωπικό και οικονομική διαχείριση του νερού» εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδας, Βασίλης Τζιάνης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια παρέμβαση με στόχο την προσέλκυση τουριστών και την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε μια εγκατάσταση δυναμικότητας τριών χιλιάδων ανθρώπων.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της εργο-οικονομικής μελέτης. Το κόστος υλοποίησης του εγχειρήματος δεν αναμένεται να υπερβεί τις 500.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Θερμαϊκού αναζητεί πηγές χρηματοδότησής του είτε από τα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης, είτε από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από χορηγίες. Τα οφέλη για τους τουρίστες θα είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες και για το δήμο τα έσοδα από τα προϊόντα που θα διατίθενται, τα θαλάσσια σπορ, τις χορηγίες και τις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου» προσθέτει. Παράλληλα, όπως εκτιμά, ο δήμος θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια τέτοια υποδομή, εντάσσοντάς την σε ένα γενικότερο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με άλλους προορισμούς αλιευτικού, περιπατητικού, θρησκευτικού και αρχαιολογικού τουρισμού.

«Ο σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε τουρισμό γιατί οι ακτές της Αγίας Τριάδας και καταπληκτική θάλασσα έχουν και δεν έχουν αναπτυχθεί όσο χρειάζεται» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι στις προσπάθειες αυτές θα συμβάλλει και το καραβάκι της θαλάσσιας συγκοινωνίας στο Θερμαϊκό που θα «δένει» και στην περιοχή. Άλλωστε, όπως τονίζει, το πρότυπο της οικολογικής παραλίας (eco-beach) θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ακτές σε όλη τη χώρα, η οποία διαθέτει παραλίες συνολικού μήκους 17.500 χιλιομέτρων.  

Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου ο κ. Μαυρομμάτης δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι οι εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35