search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:21
MENU CLOSE

Στη δημοσιότητα το πόρισμα-φωτιά: Η πτήση της Malaysian Airlines χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο – Άγνωστο ποιος τον εκτόξευσε (Videos)

13.10.2015 13:32
Στη δημοσιότητα το πόρισμα-φωτιά: Η πτήση της Malaysian Airlines χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο - Άγνωστο ποιος τον εκτόξευσε (Videos) - Media

Παραμένει άγνωστο αν εκτοξεύτηκε από τον ουκρανικό στρατό ή από τους φιλορώσους αυτονομιστές. 

Ένας πύραυλος τύπου Buk που εξερράγη λίγα μόλις μέτρα μακριά από το πιλοτήριο της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines οδήγησε στην πτώση του μοιραίου αεροσκάφους που παρέσυρε στον θάνατο 298 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.

Η έκρηξη του πυραύλου κοντά στην άτρακτο του αεροσκάφους σκότωσε ακαριαία τους τρεις κυβερνήτες ενώ οδήγησε στη διάλυση του αεροπλάνου, που στη συνέχεια κατέπεσε στο έδαφος.

Η Ολλανδική Επιτροπή Ασφάλειας των Πτήσεων αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης το πόρισμα της έρευνάς της για τα αίτια του δυστυχήματος, που κράτησε 15 μήνες. Παρουσίασε παράλληλα μία ανακατασκευή του αεροπλάνου με βάση τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην περιοχή καθώς και μια ψηφιακή αναπαράσταση της πτήσης και της μοιραίας έκρηξης του πυραύλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ολλανδικής επιτροπής το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους αποσχίστηκε πριν το αεροπλάνο διαλυθεί στον αέρα, με αποτέλεσμα το κεντρικό τμήμα της ατράκτου και η ουρά να προσκρούσουν στο έδαφος ξεχωριστά.

Θραύσματα του πυραύλου βρέθηκαν κολλημένα στην άτρακτο του αεροσκάφους αλλά και στα σώματα των πιλότων, επιτρέποντας στους ερευνητές να διευκρινίσουν το είδος του όπλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο πύραυλος Buk έφερε κεφαλή τύπου 9N314M

Συνοπτικά τα βασικά σημεία του πορίσματος:

  • Η πτήση MH17 πετούσε κοντά στα Ουκρανορωσικά σύνορα, στα 33.000 πόδια, σύμφωνα με τις εντολές του κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας.
  • Στις 13:20 τοπική ώρα, μία κεφαλή πυραύλου εξερράγη έξω και πάνω από την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου.
  • Οι τρεις πιλότοι σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ δομική βλάβη οδήγησε σε διάλυση του αεροσκάφους.
  • Το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφος αποκόπηκε και όλοι οι επιβάτες πέθαναν σχεδόν αμέσως.
  • Τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια έκταση 50 τετραγωνικών χλμ.

Οι οικογένειες των θυμάτων ενημερώθηκαν ότι οι συγγενείς τους ήταν αναίσθητοι κατά την πρόσκρουση του αεροπλάνου στο έδαφος λόγω της απότομης αποσυμπίεσης της καμπίνας επιβατών.

Οι Ρώσοι αμφισβητούν το πόρισμα των Ολλανδών

Πριν την ανακοίνωση της Ολλανδική υπηρεσίας, ο ρωσικός κατασκευαστής των οπλικών συστημάτων παρουσίασε το δικό του πόρισμα, καταλήγοντας σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά των Ολλανδών. Υποστηρίζει δε ότι ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου, που η ολλανδική υπηρεσία αναφέρει ότι έπληξε το αεροσκάφος, δεν χρησιμοποιείται πλέον από την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Αναπαράσταση της φονικής έκρηξης από τους Ρώσους ερευνητές

Άγνωστος ο υπαίτιος

Το Ολλανδικό πόρισμα πάντως δεν «δείχνει» τον ένοχο, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, θα μπορούσε να εκτοξευτεί από μια έκταση 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αρκετά μεγάλη για να περιλαμβάνει περιοχές που τον Ιούλιο του 2014 ελέγχονταν τόσο από την ουκρανική κυβέρνηση όσο και από τους αντάρτες των Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.

“Μην πετάτε πάνω από εμπόλεμες ζώνες”

Η Επιτροπή εξέδωσε παράλληλα συστάσεις, ζητώντας από τις αεροπορικές εταιρείες να μην πετούν πάνω από εμπόλεμες ζώνες.

Επικρίνει παράλληλα τις ουκρανικές αρχές για την απόφασή τους να περιορίσουν και όχι να απαγορεύσουν τις πτήσεις πάνω από την περιοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:21