30/11/2020 13:51:59

Σκληρό προσχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

Σκληρό προσχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό - Media

 

Μπροστά σε ένα κείμενο που ασκεί σκληρή κριτική για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι αντιμέτωπη η ηγετική ομάδα της ΝΔ που βρίσκεται στην Μαδρίτη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο που κυκλοφόρησε προκάλεσε ένταση, αμηχανία και κινητοποίηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, επιχειρώντας να απαλείψει σκληρές εκφράσεις του  κεντροευρωπαϊκής έμπνευσης προσχεδίου.

Το προσφυγικό προκαλεί ιδιαίτερη ένταση στην πολιτική σκηνή μιας σειράς κρατών, με πρώτες την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία κ.α. που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στις προσφυγικές ροές από την Μέση Ανατολή προς την ευημερούσα Κεντρική Ευρώπη. Ήδη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα καταφτάσει την Πέμπτη το μεσημέρι στην Μαδρίτη, ανέκρουσε πρύμναν στην πολιτική της για το προσφυγικό, πιέζοντας την Ελλάδα για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, μετά την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς της, αλλά και τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος της, αλλά και των συνεργαζόμενων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Οι συντηρητικοί λοιπόν της Ευρώπης επιχειρώντας να πετάξουν την μπάλα από τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, προς τις χώρες του Νότου για πλημμελή φύλαξη των συνόρων από τα κύματα προσφύγων που επιθυμούν να καταφύγουν στην Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία της ΝΔ, που βρίσκεται στην Μαδρίτη, ήδη διχασμένη από την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου, έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση της ηγετικής ομάδας του ΕΛΚ για την πρόσφατη αντίθεσή της ΝΔ στην ψήφιση των προαπαιτουμένων, καθώς στα ηγετικά κλιμάκια του υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, μήπως η ΝΔ "διολισθήσει" στην αντιμνημονιακή ρητορική της περιόδου 2010-2012 που είχε σταθεί αφορμή να "παγώσουν" οι σχέσεις των ευρωπαίων συντηρητικών με τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.