12/12/2018 01:50:54

Πίεση αλλά και αναγνώριση προόδου από την Κομισιόν για το προσφυγικό

 Πίεση αλλά και αναγνώριση προόδου από την Κομισιόν για το προσφυγικό - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται "σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου", η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της dw.de οι συστάσεις προς την Ελλάδα θα αφορούν τη δημιουργία εντός του μήνα πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, τη δρομολόγηση διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.

Όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, η Επιτροπή θα εκδώσει επείγουσες συστάσεις προς τη χώρα μας και την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, η οποία έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται από το Δεκέμβριο του 2011 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, προβλέπει ότι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο εισήλθε ο υπήκοος τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν συλληφθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος επαναπροωθείται στην πρώτη χώρα εισόδου. Το Δικαστήριο έκρινε το 2011 ότι η Ελλάδα λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στη χώρα μας.

Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό»

«Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», δήλωσε πριν από λίγο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα. Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.