search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:12
MENU CLOSE

Time: Η Ελλάδα επικυρώνει τη συμφωνία επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εφαρμοστεί

01.04.2016 06:45
Time: Η Ελλάδα επικυρώνει τη συμφωνία επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εφαρμοστεί - Media

Οι πρόσφυγες που επιθυμούν να καταθέσουν άσυλο για την παραμονή τους στην ΕΕ, μπορεί να αναγκαστούν να γυρίσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, γράφει το Time, αλλά οι όροι της επιστροφής είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

 

Οι πρόσφυγες που επιθυμούν να καταθέσουν άσυλο για την παραμονή τους στην ΕΕ, μπορεί να αναγκαστούν να γυρίσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, γράφει το Time, αλλά οι όροι της επιστροφής είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Οι βουλευτές στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να επικυρώσουν τη νομοθεσία που θα επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων στην  Τουρκία, γράφει το περιοδικό, ανάμεσα σε συγκρούσεις προσφύγων σε κέντρα κράτησης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, για περισσότερο από τρεις ώρες πρόσφυγες στον Πειραιά συγκρούονταν με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.Οι συγκρούσεις έγιναν ανάμεσα σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, αφήνοντας την περιοχή «σπαρμένη» με πέτρες και γυαλιά. Επίσης έγιναν γνωστές διαμαρτυρίες προσφύγων στα κέντρα κράτησης στη Λέσβο και τη Χίο από όπου θα ξεκινήσουν οι απελάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες, μετά την απόφαση των χωρών των Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους στη μαζική ροή προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη. Περισσότεροι από 11.500 παραμένουν στα σύνορα με τα Σκόπια, αγνοώντας τις ελληνικές συστάσεις να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα. Χιλιάδες έχουν δημιουργήσει ένα καταυλισμό στον Πειραιά, από όπου μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής που έχουν πρόσφατα κατασκευαστεί. Το περιοδικό, αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος χαρακτήρισε τα επεισόδια ήσσονος σημασίας.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη βουλή για να επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Η συμφωνία, όπως τονίζει το περιοδικό έχει στόχο να καταπολεμήσει το κύκλωμα διακινητών που έχει μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα αναβαθμιστεί η υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας και θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Οι επιστροφές αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που υποσχέθηκε η Ευρώπη δεν έχει ακόμη φθάσει στα ελληνικά νησιά, και η μέθοδος τη επιστροφής είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών είπε στο AP ότι οι απελάσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν από τη Λέσβο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία τονίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων στην Τουρκία, καθώς για κάθε ένα που θα επιστρέφει στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας θα μεταφέρεται σε χώρες της ΕΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνονται ζωές ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: TIME

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42