search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Επίθεση στο ΔΝΤ από Γεροβασιλη – «Ιδιαίτερα θετική» η στάση Τουσκ για το Eurogroup

27.04.2016 13:35
Επίθεση στο ΔΝΤ από Γεροβασιλη - «Ιδιαίτερα θετική» η στάση Τουσκ για το Eurogroup - Media

Λύση σε επίπεδο Eurogroup φαίνεται πως είναι διατεθειμένη δα δεχτεί η Αθήνα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο ΔΝΤ.

 

Λύση σε επίπεδο Eurogroup φαίνεται πως είναι διατεθειμένη δα δεχτεί η Αθήνα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο κ. Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της»

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Επίθεση στο ΔΝΤ   

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Πυρά» και κατά της ΝΔ

«Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει “ναι” σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντίφαση που διαπνέει το λόγο της ΝΔ είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται και επέμεινε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει.

Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49