search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:48
MENU CLOSE

Η Ε.Ε. «ναυάγησε» στη Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1919
02-06-2016
04.06.2016 03:00
4_0.jpg

Στους 2.510 οι πνιγμοί προσφύγων από τις αρχές του 2016

Στους 2.510 οι πνιγμοί προσφύγων από τις αρχές του 2016

Οι πιθανότητες να χάσει κάποιος αυτήν τη στιγμή τη ζωή του στη Μεσόγειο είναι 1 προς 81. Την τελευταία εβδομάδα τα ναυάγια και οι ανατροπές δουλεμπορικών που επιχείρησαν τον διάπλου από τα παράλια της Λιβύης μέχρι τη Νότια Ιταλία, έχουν στοιχίσει τις ζωές 880 προσφύγων, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά, ανεβάζοντας τον «μακρύ κατάλογο» των θυμάτων στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016 σε 2.510, έναντι 1.885 οι οποίοι χάθηκαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 
 
Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, οι οποίοι πλέον πλησιάζουν τους 1.000 τις έξι τελευταίες ημέρες του Μαΐου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Το «ναυάγιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη «μακάβρια» λίστα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτυπώθηκε για ακόμα μια φορά στη φωτογραφία ενός νεκρού βρέφους, το οποίο κρατά στην αγκαλιά του ένας Γερμανός διασώστης στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, την περασμένη εβδομάδα.
 
Μακρινή ανάμνηση
Ο θάνατος όμως κατάντησε συνήθεια για την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Αντίστοιχες φωτογραφίες έπαψαν να προκαλούν συγκίνηση στην κοινή γνώμη, αντίστοιχη με αυτήν που είχε προκαλέσει η φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του μικρού Αϊλάν να κείτεται στα τουρκικά παράλια, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ένα πρωτοφανές «κύμα αλληλεγγύης» που αποτυπώθηκε με την είσοδο σχεδόν ενός εκατομμυρίου Σύρων και Αφγανών προσφύγων στη Γερμανία.
Σήμερα, εκείνες οι εικόνες μοιάζουν με μακρινή ανάμνηση και οι Γερμανοί εθελοντές οι οποίοι εργάζονταν υπομονετικά για ώρες ώστε να οργανώσουν τις δομές για τη φιλοξενία των προσφύγων έχουν αντικατασταθεί από τους φράκτες που ύψωσαν στα σύνορά τους επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκλωβίζοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία. 
Το «Welcome Refugees» (σ.σ.: Καλώς Ήλθατε Πρόσφυγες) αντικαταστάθηκε από τα ξενοφοβικά συνθήματα των εθνικιστών και ακροδεξιών που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ισχύ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία. Χώρες οι οποίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν να υπερηφανεύονται για τα ισχυρά αντιρατσιστικά κινήματα. 
 
Ο ιταλικός δρόμος
Παράλληλα, το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, έστρεψε τα κυκλώματα των δουλεμπόρων εκ νέου προς την Ιταλία και τις ακτές της Σικελίας.
Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, από τις αρχές του 2016 έχουν φθάσει στην Ευρώπη περισσότεροι από 206.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος από τις αφίξεις κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (92.000).
Έως τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων στην Ειδομένη και υπογράφηκε η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων μεταναστών εντοπίζονται να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο, είχαν φθάσει στην Ελλάδα σχεδόν 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν ένας στους δύο με καταγωγή από τη Συρία και ακολούθως Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί και άλλοι. 
Το «σφράγισμα» της βαλκανικής οδού και η καλύτερη φύλαξη στα μικρασιατικά παράλια από την τουρκική Ακτοφυλακή σε συνδυασμό με την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Ανατολικό Αιγαίο έστρεψε τους δουλεμπόρους και κατ’ επέκταση τα «κύματα» των προσφύγων προς νέες «οδούς», κυρίως προς την Ιταλία.
 
Τα λιμάνια της Λιβύης, παρά τους κινδύνους που κρύβουν εξαιτίας της κυριαρχίας στην πολύπαθη χώρα των τζιχαντιστών και οπαδών του ΙSIS, καθώς και το πάντα απρόβλεπτο από άποψη καιρικών συνθηκών Λιβυκό Πέλαγος, έγιναν ξανά δημοφιλή για τους πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, που μαστίζονται από την πιο μεγάλη σε χρονική διάρκεια και έκταση ξηρασία των τελευταίων 50 ετών και τις εμφύλιες συγκρούσεις, που έχουν οδηγήσει στον μαζικό εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
 
Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έφθασαν στη Σικελία περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, οι πιο πολλοί από τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Γκάμπια και την Ερυθραία, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έχουν φθάσει στην Ιταλία σε 46.714 από τις αρχές του χρόνου.
 
Όπως λένε έμπειροι διασώστες, το κύριο χαρακτηριστικό των σαπιοκάραβων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για τη μεταφορά των απελπισμένων ανθρώπων, αντί αμοιβής που συχνά φθάνει τα 3.000 δολάρια το άτομο, είναι ότι μπορούν να χωρέσουν – στοιβαγμένοι στα αμπάρια και άλλες μυστικές κρύπτες των σκαφών – περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε πλωτά φέρετρα. 
 
Το ίδιο χρονικό διάστημα του Μαΐου οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έφθασαν περίπου τις… 300 (κατά μέσο όρο 50 άτομα την ημέρα). Η μείωση των ροών στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αγγίζει το 95% το τελευταίο δίμηνο. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42