search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:02
MENU CLOSE

Μητρικός θηλασμός: Τα οφέλη του φτάνουν μέχρι και στο σύστημα υγείας

05.06.2016 17:37
Κορωνοϊός: Μεταδίδεται με το μητρικό γάλα; - Τι λένε οι ειδικοί - Media

Ο μητρικός θηλασμός είναι θεμέλιο για την ισορροπημένη διατροφή τόνισαν επιστήμονες Διαιτολόγοι & Διατροφολόγοι στο 1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στις 28 Μαΐου και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο μητρικός θηλασμός είναι θεμέλιο για την ισορροπημένη διατροφή τόνισαν επιστήμονες Διαιτολόγοι & Διατροφολόγοι στο 1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στις 28 Μαΐου και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ειδικοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη οι Έλληνες να αναπτύξουν κουλτούρα μητρικού θηλασμού, τονίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν για το σύστημα υγείας και τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει υπέρ του μητρικού θηλασμού καθώς πλέον, μετά από πολυετή επιστημονική έρευνα και εμπειρία, αποδεικνύεται πως το μητρικό γάλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών και στη θωράκιση της υγείας του νεογνού και της μητέρας.

Αναφερόμενοι στην παιδική ηλικία, οι ιατροί και διατροφολόγοι επεσήμαναν την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας σε ηλικίες άνω των 5 ετών και τόνισαν την ανάγκη θεσμικής παρέμβασης με κεντρικό άξονα τη σχολική σίτιση. Για τα κυλικεία υπάρχει επαρκής νομοθεσία, σημείωσε η Ιωάννα Κόντελε, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, η οποία, ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τηρείται. Ο εκσυγχρονισμός των διαιτολογίων παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων και η σίτιση στα σχολεία, προέκυψε, όμως, ότι συνιστούν πεδία για περαιτέρω δράση στα οποία η χώρα υστερεί σημαντικά και πρωτοστατεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε ότι οι Έλληνες έχουν αποκλίνει από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής που συνέβαλε στο να έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται σωστά και να εμφυσούν στα παιδιά τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ενώ κλειδί στην ενίσχυση της διατροφικής κουλτούρας των Ελλήνων είναι η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ήταν το κοινό συμπέρασμα.

Ο επιστημονικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Αντώνης Καμπάνης προσέθεσε ότι η βιομηχανία επενδύει στην ανάπτυξη ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων τονίζοντας ότι όλες οι τροφές χωράνε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:01