search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:52
MENU CLOSE

Αποκάλυψη στη Γερμανία: Ως το 1957 οι ναζί «διοικούσαν» τη χώρα

10.10.2016 12:17
Αποκάλυψη στη Γερμανία: Ως το 1957 οι ναζί «διοικούσαν» τη χώρα - Media
 
Σοκ στη Γερμανία από έρευνα που είχε διατάξει να πραγματοποιηθεί το 2005 ο Γιόσκα Φίσερ, τότε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, περί «αποναζιστοποίησης» της δημόσιας διοίκησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Η έρευνα, που τελικά άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε φέτος (θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Χάικο Μάας) έδειξε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχαν υπάρξει μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP).
 
Μετά το 1949 μάλιστα αυξήθηκαν, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση αποσπασμάτων της έρευνας από την Sueddeutsche Zeitung, όπου σημειώνεται ότι το ίδιο συνέβη πάντως και σε άλλα υπουργεία καθώς επίσης και στην Αστυνομία όπως και στα Δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το ποσοστό όμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
 
«Το 1957 το ποσοστό έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του» είπε στην εφημερίδα του Μονάχου ο επικεφαλής της έρευνας της επιτροπής ιστορικών, ο νομικός Κρίστοφ Σάφερινγκ και μάλιστα σε ένα υπουργείο το οποίο ερευνούσε το ακανθώδες θέμα της νομικής επεξεργασίας και κατά συνέπεια της ευθύνης όσων ενέχονταν σε ναζιστικά εγκλήματα. Στην επιτροπή δεν ανέμεναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν τόσο υψηλό. «Οπως αποδεικνύεται, ήταν το υψηλότερο από όλα τα υπουργεία στη Βόννη», είπε στην Sueddeutsche Zeitung ο Μάας.
 
Είναι απολύτως ορθό «να χαρακτηρίζεται το γεγονός ως η δεύτερη ευθύνη» της Γερμανίας, τόνισε, αφού οι νομικοί της ναζιστικής περιόδου «συγκάλυψαν στη νεαρή Ομοσπονδιακή Γερμανία παλαιά αδικήματα και δημιούργησαν νέα».
 
«Παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Εναντίον εξτρεμιστικών πράξεων πρέπει το κράτος δικαίου να προχωρήσει με κάθε αποφασιστικότητα», τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής στην εφημερίδα του Μονάχου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42