search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:23
MENU CLOSE

Κυβερνητικός οδηγός στη Λιθουανία: Τι να κάνετε αν επιτεθούν οι Ρώσοι

29.10.2016 18:52
Ιαχές πολέμου στη Βαλτική: Η Λιθουανία φοβάται εισβολή της Ρωσίας - Media

Η κυβέρνηση της Λιθουανία αναθεώρησε το εγχειρίδιο ασφαλείας προσθέτοντας συμβουλές στους πολίτες της για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Το κυβερνητικό  εγχειρίδιο αποτελείται από 75 σελίδες και έχει  διανεμηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όπως αναφέρει ο Independent περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως κάθε Λιθουανός είναι πιθανό να είναι στόχος της ρωσικής κατασκοπίας.

Πέρα από το εγχειρίδιο έχει δημιουργηθεί και… ειδική γραμμή υποστήριξης, όπου οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν και να αναφέρουν οποιοδήποτε «περίεργο» περιστατικό πέσει στην αντίληψή τους καθώς ενδέχεται να παρακολουθούνται από κατασκόπους.

Μεταξύ άλλων το εγχειρίδιο διδάσκει τους πολίτες πώς να ξεχωρίζουν τα εγχώρια Τ-90 τανκς από τα BMD-4 των Ρώσων. Παράλληλα, ο κυβερνητικός οδηγός εξηγεί στους πολίτες πώς να  μετατραπούν σε αντάρτες, με τις οδηγίες να είναι αναλυτικότατες: από το πως πρέπει να ντύνονται στο κρύο, μέχρι το πώς να χρησιμοποιούν τον ήλιο για να καταλαβαίνουν τι ώρα είναι, αλλά και το πώς να φτιάξουν μια μπαταρία χρησιμοποιώντας υλικά που θα βρουν στο σπίτι τους.

Μετά από μια λίστα ιατρικών οδηγιών που περιλαμβάνουν ακόμα και το πως να αποφύγουν τον θάνατο από αφυδάτωση, το υπ. Άμυνας της χώρας επισυνάπτει έναν κατάλογο αντικειμένων που μπορεί να χρειαστούν οι πολίτες – αντάρτες αν ζουν κρυμμένοι στο δάσος: μεταξύ άλλων, μπάρες δημητριακών, υγρά μαντηλάκια και… προφυλακτικά.

Από τότε που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Βαλτικής, έχουν επιδεινωθεί. Αυτό το γεγονός συν το ότι η χώρα συνορεύει με το ρωσικό λιμάνι Καλίνινγκραντ έχει προκαλέσει φόβο στη Λιθουανία. Στα σενάρια της ενδεχόμενης επίθεσης προστίθεται και το ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει την Βαλτική σε μόλις 36 ώρες, σύμφωνα με τον Independent.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:23