25/05/2019 03:32:22
10.12.2009

Εγκληματίας πολέμου ο Τόνι;

«Είναι ο Τόνι Μπλερ εγκληματίας πολέ μου;» διερωτάται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Το ερώτημα «αν θα δικαστεί ο Μπλερ για εγκλήματα πολέμου» θέτει ο «Ιντιπέντεντ». Ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο, καθώς κατηγορείται ευθέως από το σύνολο του βρε τανικού Τύπου ότι παραπλάνησε εσκεμμένα στον πόλεμο του Ιράκ, υποτάσσοντας τα βρετα νικά συμφέροντα στην πολιτική του Τζορτζ Μπους.

Η επιτροπή υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ που ερευνά με εντολή του σημερινού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, τις συνθή κες που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ, άκουσε την πρώτη μαρτυρία στις 24 Νοεμβρίου. Οι πρώτες καταθέσεις για τις παραμέτρους οι οποίες οδή γησαν την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ το 2003 να συμπράξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ, φαίνεται να εκθέτουν ανεπανόρ θωτα τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Όσοι αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις και του υπουργείου Άμυνας έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα ενοχοποιούν ευθέως τον Μπλερ για παραπλάνηση της κοινής γνώμης αναφορικά με το Ιράκ, προκειμένου να φανεί ότι η ανθρωπότητα κιν δύνευε από τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι μέχρι τώρα καταθέσεις είναι καταπέλτης για τον Μπλερ. Ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί το 2003 από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε διαλύσει τα όποια όπλα μαζικής καταστροφής διέθετε, αρκετούς μήνες πριν ο Μπους και ο Μπλερ διατάξουν την εισβολή στο Ιράκ.

Το Φόρεϊν Όφις είχε διαβεβαι ώσει επίσης τον Μπλερ ότι «δεν υπήρχε συνεργασία» ανάμεσα στο καθεστώς Σαντάμ και την Αλ Κάιντα, παρά τις κάποιες «σπορα δικές επαφές» μεταξύ μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Ιράκ στη δεκαε τία του ’90. Βρετανοί διπλωμάτες κατέθεσαν ακόμη ότι το Φόρεϊν Όφις δεν πίστευε ότι το Ιράκ διέθετε τότε «σημαντικό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα σε άλλες χώρες μέσα σε 45 λεπτά», όπως είχε ισχυριστεί ο Μπλερ.

 

Τραμπούκος

Ο σερ Τζον Τσίλκοτ και η ομάδα του έχουν ήδη εξετάσει χιλιάδες σελίδες απόρρητων εγγράφων και υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι ο κόσμος θα πληροφορηθεί την αλήθεια μετά την πέμπτη (!) αυτή έρευνα για τον πόλεμο του Ιράκ.

Καταπέλτης θεωρείται ο Χανς Μπλιξ, τότε επιθεωρητής του ΟΗΕ που είχε αναλάβει την ευθύνη για να εξακριβώσει αν το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Μπλιξ κατη γόρησε ανοικτά τον Μπλερ και τον Μπους ότι συμπεριφέρονταν «ως κυνηγοί μαγισσών του 17ου αιώνα για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και τη λογική».

Όπως αποκαλύπτει ο δρ Μπλιξ, όταν έκανε μια ομιλία στον ΟΗΕ και ζήτησε περισ σότερο χρόνο για να ολοκλη ρώσει το έργο του, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Μπλερ. «Οι Αμερικάνοι είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από τη συμπε ριφορά σας, κ. Μπλιξ» είπε ορθά κοφτά ο Μπλερ στον επιθεω ρητή του ΟΗΕ, που τον άκουγε αποσβολωμένος.

Ο Μπλερ δεν δίστασε να εκφοβίσει ακόμη και τον γενικό εισαγγελέα, λόρδο Γκόλντσμιθ, ο οποίος με επιστολή του, τον Ιούλιο του 2002 – οκτώ μήνες πριν από την εισβολή –, είχε κάνει λόγο για κατάφωρη παρα βίαση του διεθνούς δικαίου.


Η εισβολή

Ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον από το 1997 ώς το 2003 σερ Κρίστοφερ Μέγερ αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπλερ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα έναν χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ ότι ήταν «χάσιμο χρό νου» να αντισταθεί στην κίνηση του Μπους για την εκδίωξη του Σαντάμ. Η χρονική στιγμή της εισβολής, λέει ο Μέγερ, υπα γορεύτηκε από τη «φύση» της στρατιωτικής κλιμάκωσης και όχι από το αποτέλεσμα της διπλω ματίας ή των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ, στις οποίες άλλωστε δεν δόθηκε επαρκής χρόνος. Ο υπο στράτηγος Ντέιβιντ Ουίλσον, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αποκά λυψε ότι τα αμερικάνικα σχέδια για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στο Ιράκ είχαν εκπονηθεί από τον Ιούνιο του 2002, όπως μετέδωσε το BBC.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.