search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:32
MENU CLOSE

Οι εκλογές, οι συμμαχίες και η επόμενη μέρα

28.03.2017 18:47

 

Από τις αρχές αυτού του χρόνου,- με κομβικό χρονικό σημείο τις επόμενες μέρες που θα έχουμε ή δεν θα έχουμε συμφωνία για την αξιολόγηση – η χώρα θα μπει σε μια αργή παρατεταμένη εκλογική περίοδο με ορόσημο τις εκλογές του 2019 ή το νωρίτερο το Φθινόπωρο του 2018.

Ανεξάρτητα από τα ποσοστά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις, θα αναμετρηθούν για την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με πιθανό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν την επομένη των εκλογών συμμαχίες για την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία, προφανώς η ΝΔ δείχνει να έχει τις περισσότερες δυνατότητες να κερδίσει τις εκλογές, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μέσον της θητείας της με δυσαρεστημένη, κουρασμένη, εξαντλημένη την κοινωνία από την εφαρμογή των μνημονίων και από την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά χωρίς να έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της.

Πολιτικά, ο χρόνος μέχρι το 2019, είναι εξαιρετικά λίγος, αλλά και υπερβολικά… πολύς, αν κρίνει κανείς από όσα έχουν συμβεί κατά την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

Με την δική μου εκτίμηση, ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία κανένα κόμμα – άρα και η ΝΔ που δημοσκοπικά εμφανίζεται πρώτη-  τα δυο κόμματα θα αναζητήσουν συμμαχίες.

Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ – σήμερα – τα πράγματα είναι καθαρά, με την προοπτική μιας νέας συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αν φυσικά μπουν στην Βουλή. 

Για τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτουν δυο βασικά ερωτήματα:

– Θα θελήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και λοιποί) να συνεργαστεί ξανά με την ΝΔ, κυρίως δε, όταν όλα δείχνουν ότι θα έχει αυξημένα εκλογικά ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές;

– Θα θελήσει η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη – χρόνια πολέμιος της οικογένειας Μητσοτάκη – να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Μπορεί. Αν φυσικά μπει στην Βουλή.

Ουσιαστικά, οι απαντήσεις στα δυο αυτά ερωτήματα θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό – πέρα από μνημόνια και προγράμματα – την εκλογική αναμέτρηση.

Αλλά, κυρίως θα κρίνουν ποιος και ποιοι θα κυβερνήσουν την χώρα τα επόμενα χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31