25/10/2020 15:55:07
1.7.2017 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1974 στις 29-06-2017

Η Επίδαυρος μας περιμένει…

Η Επίδαυρος μας περιμένει… - Media

 

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για όλο το καλοκαίρι, η Επίδαυρος θα είναι η πιο γλυκιά μας συνήθεια. Και καλύτερη πρεμιέρα, δε θα μπορούσε να γίνει…
 
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η παράσταση τoυ Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ξεχώρισε και συγκίνησε πέρυσι, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι. Η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου.
 
Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.
 
Το έργο. Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. 
 
Ο σκηνοθέτης. «Φαίνεται πως όλοι μας – όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη – ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής – ακόμη –  ζωής μας», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Τσέζαρις Γκραουζίνις. «Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές φαίνεται πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα».
 
Οι  συντελεστές. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σκηνικά - Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία - Κίνηση: Έντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.