20/01/2019 02:09:20
1.8.2017 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1979 στις 27-07-2017

Ομόλογο... πενταετούς υποχρέωσης

Ομόλογο... πενταετούς υποχρέωσης - Media

 

Στα 3 δισ. ευρώ η άντληση χρημάτων, για υπερκάλυψη μιλούν οι τράπεζες

Στο ίδιο έργο θεατές είναι ξανά οι Έλληνες με το πρώτο εξάμηνο του… 2014, όταν και τότε βγήκαμε στις αγορές με κυβέρνηση Σαμαρά και το γνωστό «success story». 
 
Ο λόγος για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που έβγαλε αυτή τη φορά το δίδυμο Τσίπρας - Τσακαλώτος. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους για την έκδοσή του.

Ειδικότερα, όσοι αποδέχθηκαν την προσφορά θα ανταλλάξουν τις ομολογίες λήξης 2019 που κατέχουν, με τιμή εξαγοράς στο 102,6% και θα πάρουν ίσης αξίας τίτλους του νεοεκδιδόμενου πενταετούς ομολόγου.
Η ονομαστική αξία των ομολογιών λήξης 2019 ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο μέσω του νέου βιβλίου προσφορών και του ρολαρίσματος επιδιώκει να σηκώσει με το νέο πενταετές 4,03 δισ. ευρώ.
Το Μαξίμου επισήμανε ότι υπήρξαν «πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αναφέρει επίσης πως το Eλληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας τον στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές του χρήματος.
Οι τράπεζες μιλούν για υπερκάλυψη που υπερέβη τρεις φορές τις προσδοκίες τους.
Σήμερα το δεκαετές ομόλογο αναφοράς έχει απόδοση 5,25% και το spread – η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο – είναι στις 475 μονάδες βάσης. Αυτό είναι και το risk premium, το πριμ κινδύνου, ήτοι το πρόσθετο κόστος που επωμίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν αποζητούν κεφάλαια.

Ένα ακόμη γεγονός που συνέβαλε στην επιτυχία της έκδοσης είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε εκπονήσει σχέδιο δράσης και είχε ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενα κενά βραχυχρόνιας ταμειακής ρευστότητας για τους επόμενους 24 μήνες. Αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές στην αγορά χρέους το γνωρίζουν καλά.

Κάτι που επίσης είναι σε γνώση των επενδυτών είναι πως το πενταετές ομόλογο ωριμάζει το 2022, ήτοι διαρκεί όσο και η περίοδος που η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων. Στο ίδιο πλαίσιο, το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων τα καθιστούν πιο ελκυστικά, ειδικά μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος έδωσε 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας έως τον Ιούλιο 2018.

Success story και πάλι… 
Όπως και να ‘χει πάντως το επιτόκιο απέχει μόλις λίγες μονάδες βάσης απ’ το 4,95% του ομολόγου της Ν.Δ., τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα έπλεε και εκείνη σε πελάγη ευτυχίας και μιλούσε για έξοδο από την κρίση κ.λπ. 
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο (του 2014) η κυβέρνηση «βγήκε στις αγορές» εκδίδοντας δύο ομόλογα, τα οποία μάλιστα βρήκαν πρόθυμους αγοραστές. Και τότε κυβέρνηση και τρόικα πανηγύριζαν την «έξοδο στις αγορές».
Την ίδια ώρα μάς έλεγαν ότι το Δημόσιο έχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο λίγο μετά την εν λόγω επιτυχία και παρά το success story της κυβέρνησης, είδαμε στο βάθος του τούνελ ένα ολοκαίνουργιο μνημόνιο!!!


Το πιο συνετό είναι και αυτή τη φορά να κρατούμε μικρό καλάθι αφού πίσω από όλες αυτές τις χαρές και τα πανηγύρια κρύβεται και πάλι η γερμανική κυβέρνηση και κυρίως ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει ποτέ υπέρ μας… Όλα αυτά γίνονται γιατί έχει ανάγκη να πουλήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους των εκλογών του Σεπτεμβρίου το πόσο πετυχημένο ήταν και είναι το πείραμα λιτότητας και καταστροφής πλούτου και υποδομών σε μια χώρα, η οποία μετά τη λαίλαπα αυτή «εξακολουθεί και υπάρχει, δεν επαναστατεί, προοδεύει οικονομικά και κερδίζει και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών»!


Το βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη δεκαετία που μας προτείνουν είναι το να συναινέσει ο πρωθυπουργός στην έξοδο στις αγορές όσο το κράτος του είναι πτωχευμένο, και με προοπτική να βουλιάζει όλο και πιο πολύ στον βούρκο της μακροπρόθεσμης πτώχευσης αλλά, βέβαια, παραμένοντας στις αγορές. Εδώ άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Βερολίνο δεν θέλει επ’ ουδενί να πει στον Γερμανό πολίτη ότι θα δώσουν κι άλλα δανεικά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Την ίδια ώρα η τρόικα πρέπει να εξασφαλίσει ένα νέο τεράστιο πακέτο δανεικών για την Ελλάδα (καθώς η πτώχευση αυξάνεται εκθετικά). 


Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη να πουλήσει στους Έλληνες πολίτες το παραμύθι του success story, με την ελπίδα ότι έτσι θα συνεχίσει να κρατιέται στην εξουσία, αφού χρωστάει 21 ακόμα προαπαιτούμενα για να κλείσει η συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και... δεν έχει καν αρχίσει η νομοθέτηση και εφαρμογή ακόμα 113 (!) προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί για το τρίτο μνημόνιο, η αξιολόγηση του οποίου θα αρχίσει το φθινόπωρο. Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση είναι τεράστιο με φόντο τη νέα λαίλαπα στα εισοδήματα και την περαιτέρω φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας. Αναζητούνται λοιπόν ανάσες σωτηρίας.


Αυτή τη φορά το καυστικό σχόλιο σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές που ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή να ζητήσει συγγνώμη από Σαμαρά-Στουρνάρα ή να σταματήσει τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς, ίσως να έχει νόημα.

Ξανά τακτοποίηση αυθαιρέτων

Έρχεται νέα παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, η οποία ισχύει μέχρι να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. 

Ειδικότερα παρατείνεται εκ νέου, για άλλες 60 ημέρες, η προθεσμία που δίνεται στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση για τα ακίνητά τους με τον ισχύοντα νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία λήγει την 23η Σεπτεμβρίου του 2017.
 
Η παράταση ισχύει μέχρι να ψηφιστεί, στις αρχές του φθινοπώρου, ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με αυτόν αλλάζει και πάλι το σκηνικό για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι δόσεις των επιβαλλομένων προστίμων από 60 σε 80.
Παράλληλα, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η ημερομηνία - ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου, που είναι ο Ιούλιος του 2011.
 
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, «η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 ''Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις'' (Α΄/174), για τις κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013 παρατείνεται για εξήντα (60) ημέρες από την λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 23η-9-2017 με την πάροδο συνολικά σαράντα εννέα (49) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013».
 
Προϋποθέσεις για εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης
Οδηγίες για τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης μη μισθωτών, παρέχει με σχετική εγκύκλιο η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:
«Αιτήσεις υποβληθείσες από 13/05/2016 έως και 31/12/2016.
 
Ενεργοί ασφαλισμένοι. Η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους (2015).
Ασφαλισμένοι σε διακοπή
 Για όσους έχουν διακόψει, μέχρι και 31/12/2014, λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο άνω πενταετίας, κατά περίπτωση (586,08 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους ή 410,26 ευρώ για ασφαλισμένους πρώην ΟΓΑ).
 Για όσους έχουν διακόψει από 01/01/2015 μέχρι και 31/12/2016, η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.
Αιτήσεις υποβληθείσες από 01/01/2017 και εφεξής.
Ενεργοί ασφαλισμένοι. Εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς, καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.
Ασφαλισμένοι σε διακοπή
 Για όσους έχουν διακόψει, μέχρι και 31/12/2014, λαμβάνεται υπόψη ως μηνιαίο εισόδημα το ελάχιστο προβλεπόμενο άνω πενταετίας, κατά περίπτωση (586,08 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους ή 410,26 ευρώ για ασφαλισμένους πρώην ΟΓΑ).
 Για όσους έχουν διακόψει από 01/01/2015 έως 31/12/2016, η εισφορά υπολογίζεται στο μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του έτους 2015.
- Για όσους έχουν διακόψει, μετά την 01/01/2017, εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εισφοράς, καθώς σχετίζεται με την εκκαθάριση των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.