17/07/2019 18:58:35

Η εκκλησία ζητά ολική απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων της Κυριακές... στην Πολωνία

Η εκκλησία ζητά ολική απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων της Κυριακές... στην Πολωνία - Media
 
Τα πιο εξέχοντα μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των πολιτών τα θέλει ανοιχτά.
 
Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας, ο αρχιεπίσκοπος Στάνισλαβ Γκαντέκι δήλωσε ότι «οι ελεύθερες Κυριακές είναι αυτό που χρειάζονται όλοι οι Καθολικοί, οι μη Καθολικοί, ακόμα και οι άπιστοι», ενώ αναμένεται η σύνοδος των επισκόπων να επικυρώσει την πρόταση.
 
Σημειώνεται ότι η πρόταση για σχεδόν ολική απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές κατατέθηκε από το πανίσχυρο συνδικάτο «Αλληλεγγύη» το οποίο και συγκέντρωσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Από τότε, η πρόταση πηγαινοέρχεται στο κοινοβούλιο της Πολωνίας.
 
Η εκκλησία της Πολωνίας στηρίζει το αίτημά της στο ζήτημα της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Κατοβίτσε Βίκτορ Σκβορκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει ασέβεια προς την «Αλληλεγγύη», προειδοποιώντας, μάλιστα, τους βουλευτές να ψηφίσουν με βάση τη θέληση των ψηφοφόρων τους.
 
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί το αίτημα, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος της Πολωνίας προέρχεται από τουρίστες από τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία που μεταβαίνουν στη χώρα τα σαββατοκύριακα για ψώνια.
 
Η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβασμό τα καταστήματα να ανοίγουν κάθε δεύτερη Κυριακή ή μετά το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το αντίπαλο συνδικάτο της «Αλληλεγγύης» το ΟΡΖΖ αντιπρότεινε υψηλότερα ημερομίσθια για την κυριακάτικη εργασία, πρόταση που απορρίφθηκε άμεσα από την «Αλληλεγγύη».
 
Προς το παρών, το σχετικό νομοσχέδιο γράφεται και σβήνεται, ωστόσο, εκτιμάται ότι ως τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο, ενώ η υπουργός Εργασίας Ελζμπιέτα Ραφάλσκα παραδέχθηκε ότι το αίτημα για κλειστά καταστήματα τις Κυριακές έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές το τελευταίο διάστημα, κάνοντας λόγο για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, μετά από ενδελεχή εξέταση από το κοινοβούλιο.
 
(πληροφορίες: BBC)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.