18/07/2018 15:47:05

Παρέμβαση Σταϊνμάγερ: Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει

Παρέμβαση Σταϊνμάγερ: Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει - Media

 

Προσπάθεια να ξεμπερδέψει το κουβάρι του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μπροστά στο αδιέξοδο των συνομιλιών για το σχηματισμό της «κυβέρνησης-Τζαμάικα», αλλά και της άρνησης των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

«Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους. «Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο (…) Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», τόνισε.
 
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης -- αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας --ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας-- θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».
 
Ο κ. Σταϊνμάγερ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.