search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:07
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για το πολυνομοσχέδιο – Σήμερα μασάζ στους βουλευτές, από αύριο υπεράσπιση στη Βουλή

09.01.2018 09:45
4281037.jpg

 

Σε ρυθμούς «κανονικότητας» επανέρχεται η κυβέρνηση η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία της «μάχης» για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα, αύριο και την Πέμπτη συζητείται στις Επιτροπές, ενώ την Παρασκευή το νομοσχέδιο εισέρχεται στην Ολομέλεια και τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η συζήτηση και ψηφίζεται. Στο μεταξύ την Πέμπτη συνεδριάζει το Euroworking Group προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο και ως τις 18 οι θεσμοί καλούνται να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) εν όψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Χτες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού αφηγήματος που χτίζουν την «μεγάλη εικόνα» και προσφέρουν και στους βουλευτές μια «νομιμοποιητική» βάση για την υπεράσπιση του πακέτου της τρίτης αξιολόγησης και την ψήφιση δύσκολων προαπαιτούμενων, έστω και αν αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Αύγουστος του 2018 θα είναι ένας σημαντικός σταθμός για την κυβέρνηση με την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (αλλά όχι το τέλος της διαδρομής), καθώς και πως το τρέχον έτος θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια εκλογική νίκη το 2019 – με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας παραμένουν τρία ζητήματα αιχμής για την κυβέρνηση: «η καταπολέμηση της διαφθοράς, μαζί με τη στήριξη της εργασίας και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ίσως αποτελούν και τον πυρήνα, τον   σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου» είπε ο πρωθυπουργός.

Το απόγευμα ενημερώνει ο Τσακαλώτος την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι που υπουργοί που χειρίζονται θέματα της τρίτης αξιολόγησης (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Φωτίου, Κοντονής, Σταθάκης) οι οποίοι θα ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα, και πιθανότατα θα προσφέρουν καθησυχαστικές απαντήσεις σε τυχόν αγωνιώδη ερωτήματα βουλευτών. Πάντως μοιάζει δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα που είχαν θέσει βουλευτές λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα προκειμένου να ψηφίσουν τη διάταξη για την προστασία των συμβολαιογράφων, δηλαδή να διασφαλιστεί περαιτέρω με νομοθετική ρύθμιση η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση καλείται να περάσει την αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, υπό το επιχείρημα ότι έτσι θα αποκαλυφθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ενώ στα προαπαιτούμενα συγκαταλέγεται και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στις περιπτώσεις χρεών προς το Δημόσιο (τέτοιοι πλειστηριασμοί διενεργούνται ήδη, αλλά τώρα θα γίνονται και ηλεκτρονικοί).

Άλλα κρίσιμα θέματα αποτελούν η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αναφορικά με την κήρυξη απεργίας (ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για κήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς απαιτείται το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), η πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, που σύμφωνα όμως με την κυβέρνηση υφίστανται μια εσωτερική ανακατανομή ώστε να ενισχύονται οικογένειες με πιο χαμηλά εισοδήματα, κλπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:07