15/12/2018 19:24:31
2.10.2009

Η επερχόμενη ήττα της Ν.Δ. ξαναγυρνά το κόμμα στα μυστικά γεύματα με πολιτικό μενού. Κυρίως πιάτο ο Καραμανλής. Καλή τους όρεξη...

Τα μεγάλα μαχαίρια θα βγουν το βράδυ της Κυριακής στη Ν.Δ. και όλοι ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών». Η ήττα που έρχεται και η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή θα προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Οι δελφίνοι ακονίζουν τα ξίφη τους και όλοι περιμένουν να ρίξουν τις ρουκέτες τους. Ο Καραμανλής το ξέρει και οργανώνει την άμυνά του, όπως και οι σκληροπυρηνικοί καραμανλικοί, που δεν είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν εύκολα τα όπλα.

Η εκτίμηση που υπάρχει ότι οι εξελίξεις θα είναι αναίμακτες δεν θα επιβεβαιωθεί και ο πόλεμος για την κομματική πίτα αναμένεται να είναι αδυσώπητος. Ο Καραμανλής το ξέρει και γι’ αυτό φροντίζει να στέλνει μηνύματα, όπως κάνει στις τρεις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις, προτάσσοντας τη φράση ότι «είναι μαχητής».

Τι σημαίνει αυτή η φράση, την οποία αναφέρει συνεχώς με έμφαση; Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ειδικά σε όσους περιμένουν να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κεντρικό ερώτημα άλλωστε στη Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα είναι εάν θα μείνει ή θα φύγει ο Καραμανλής από την προεδρία του κόμματος. Με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτό και πώς θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Θέμα ηγεσίας

Όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ήττας. Εάν η διαφορά είναι άνω του 4% - 4,5% τότε, όπως είναι κατανοητό, θα τεθεί θέμα ηγεσίας από τις πρώτες ώρες, όχι όμως από στελέχη κεντρικά, αλλά από περιφερειακούς βουλευτές. Ουδείς εκ των δελφίνων θα βγει ευθέως να αμφισβητήσει τον Καραμανλή. Ωστόσο, και ευθέως να μην τεθεί θέμα ηγεσίας, θα υπάρξουν αναφορές για τα λάθη της ηγεσίας, τις παραλείψεις και τη στρατηγική που ακολουθήθηκε.

Πάντως, Ζάππειο δεν θα δούμε. Κανένας δεν σκέπτεται να κάνει αυτοκτονικές κινήσεις, όπως έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος πριν από δυο χρόνια, όταν πήγε στο Ζάππειο και αμφισβήτησε τον Παπανδρέου μετά την ήττα του από τον Καραμανλή.

«Τι είναι αυτά που λέτε;» απάντησε εξοργισμένη προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν της τέθηκε το ερώτημα εάν θα έχουμε Ζάππειο το βράδυ των εκλογών. Μπορεί ο Γιακουμάτος να είπε ότι στη Ν.Δ. δεν έχουν έναν, αλλά πολλούς Βενιζέλους, αλλά κανένας από τους δελφίνους δεν σκέπτεται να αμφισβητήσει τον Καραμανλή τις πρώτες ημέρες.

Θα πρέπει το αίμα να κρυώσει και να κατακάτσει ο κουρνιαχτός. Οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι προσεκτικές. Οι δελφίνοι καραδοκούν και, παρά τις δημόσιες δηλώσεις νομιμοφροσύνης, δεν έχουν διάθεση να περιμένουν. Εξ άλλου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε όσους μιλάει τις τελευταίες ημέρες λέει ανοικτά ότι σε περίπτωση ήττας δεν μπορεί να μείνει ο Καραμανλής.

Επιμένει ότι η Ντόρα δεν μπορεί να περιμένει και ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο της αμφισβήτησης, πιστός στις μητσοτακικές παραδόσεις. Έτσι, μην εκπλαγείτε εάν δείτε τον επίτιμο να κάνει δήλωση κατά του Καραμανλή και να ανοίγει τον χορό της διαδοχής. Η κόρη του δεν θα το κάνει, αντιθέτως θα περιμένει. Πιστεύει ότι θα της δώσει το δαχτυλίδι ο πρωθυπουργός και θα πάρει το κόμμα. Αυτό πιστεύουν και εκτιμούν πολλοί, αν και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει τι ακριβώς θέλει ο Καραμανλής για το αύριο της Ν.Δ.

Ο μηχανισμός της Ντόρας

Πολλοί επιμένουν ότι η Ντόρα θα είναι η διάδοχος. «Όνειρα θερινής νυκτός» λένε οι καραμανλικοί, αλλά αγωνιούν για την τύχη τους μετά τις εκλογές, αφού, σε περίπτωση ήττας, οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν και πολλοί θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού. Άρα δεν είναι τόσο εύκολο για τους καραμανλικούς, που δεν είναι και λίγοι, παρά τις συμφωνίες που έχει κάνει η Ντόρα, να αυτομολήσουν και να παραδώσουν τα ηνία του κόμματος.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γι’ αυτό ο μηχανισμός της Ντόρας έχει λυσσάξει να εκλέξει όσους περισσότερους βουλευτές μπορεί, ώστε να έχει μια αυξημένη επιρροή και ουσιαστικά να υπερβεί κατά πολύ το 30% - 35% που έχει παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ύστερα από συμφωνία με το καραμανλικό σύστημα.

Πολλοί από το καραμανλικό στρατόπεδο πάντως καλοβλέπουν την Ντόρα ώστε να διασωθούν εκλογικά και πολιτικά. Η ίδια τηρεί προσεκτική στάση και δεν θέλει να προκαλέσει. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι δυο βασικοί της αντίπαλοι: ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος. Όλοι προσέχουν και δηλώνουν πίστη στον Καραμανλή για την επόμενη ημέρα.

Επίπονη διαδικασία

Η ήττα της Ν.Δ. θα σημάνει πολλά για τη δομή και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Πρέπει να αποφασίσει τι κόμμα είναι και ποιους αντιπροσωπεύει. Κυρίως πρέπει να επανασυσπειρωθεί και να μαζέψει τα κομμάτια του μετά την εκλογική ήττα. Θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και κανείς από τους δελφίνους δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραλάβει ένα κόμμα διαλυμένο, ηττοπαθές και απαξιωμένο.

Σε αυτό το κλίμα ο Καραμανλής έχει να σκεφθεί πολλά για την επόμενη ημέρα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Και μόνο η δήλωση του Ζαγορίτη για μαύρισμα στις εκλογές όσων πλήγωσαν τη βάση της Ν.Δ., που χαρακτηρίστηκε από πολλούς φάουλ, λάθος και γκάφα, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ελέγξει το παιχνίδι.

Την επόμενη ημέρα θα κυριαρχήσουν οι εκκαθαρίσεις και πολλοί εισηγούνται τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου για την επανεκλογή του Καραμανλή στην ηγεσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα ανατρέπονται και οι σχεδιασμοί των δελφίνων αλλάζουν, ενώ διαμορφώνονται άλλα δεδομένα για το παιχνίδι της διαδοχής. Εξάλλου ο Καραμανλής θα έχει έναν πειστικό λόγο να παραμείνει: «Έδωσα προσωπική μάχη για την παράταξη και όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι απουσίαζαν από την εκλογική αναμέτρηση, δίνοντας προτεραιότητα όχι στην παράταξη, αλλά στο προσωπικό τους συμφέρον».

Το βέβαιο είναι ότι η εποχή των... μακαρονάδων (των μυστικών γευμάτων και δείπνων με πολιτικό μενού), καταπώς έλεγε παλαιότερα και ο Μιλτιάδης Έβερτ, αρχίζει. Τώρα το ποιοι ετοιμάζονται να «φάνε» τον Καραμανλή θα φανεί στην πράξη...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.