29/03/2020 08:11:20
26.5.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2022 στις 24-5-2018

Ο άνθρωπος, ο χρόνος, η ποίηση και η μουσική…

Ο άνθρωπος, ο χρόνος, η ποίηση και η μουσική… - Media

 

Μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση θα δούμε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Ένα δρώμενο πολυμέσων βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ και Δημήτρη Βίκτωρ.

Επί σκηνής θα βρεθούν δύο πρωταγωνιστές, ο οποίοι θα υποδυθούν τους ρόλους του Ανθρώπου και του Χρόνου αντίστοιχα. Μαζί τους, ένας εικαστικός καλλιτέχνης και ένας πιανίστας, οι οποίοι, με τα δικά τους μέσα, θα αναδείξουν κι αυτοί την έννοια του χρόνου που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που άρχισε να σκέφτεται. Η πραγματεία - ποίηση «Άνθρωπος και Χρόνος», είναι ευρηματική, καθώς εκτός από τον πρωτεύοντα ποιητικό λόγο, στηρίζεται σε φιλοσοφικά και κοσμολογικά δεδομένα. Έτσι η σύγχρονη γνώση της επιστήμης διαπερνάει την ποίηση μέσα από τη φιλοσοφία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος και ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος. Χαιρετίζει ο Βρετανός καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πίτερ Μάκριτζ και μεταφράζει στ’ αγγλικά, ο Αμερικανός ποιητής και μεταφραστής Φίλιπ Ραμπ.

Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, ο Άνθρωπος: «Το παρελθόν όταν έχει πάψει να είναι παρόν και το μέλλον όταν δεν έχει γίνει ακόμα παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δηλαδή, είναι ιδέες που συνέλαβα για να δώσω μια λογική υπόσταση στην ύπαρξή μου, αφού οι μόνες πραγματικότητες που βιώνω είναι το παρόν και ο θάνατος».

Δημήτρης Βίκτωρ, ο Χρόνος: «Ο μόνος αληθινός θεός είμαι εγώ! Εσύ νοιώθεις το θεϊκό μου χάδι. Αυτό που σου προκαλεί ευχαρίστηση και φθορά. Είμαι η απόλυτη εξουσία επάνω σου. Μέσα στον λαβύρινθό μου πλάστηκες μια απειροελάχιστη στιγμή. Οι αλλαγές επάνω σου συνεχείς μέσα από τη φθορά και τη δημιουργία των νέων κυττάρων σου. Η ταυτότητά σου καθορίζεται από τη συσσώρευση των εμπειριών σου και από όσες από αυτές μπόρεσες να συγκρατήσεις».

Επί σκηνής μια συνύπαρξη λόγου, ήχου και εικόνας, σ’ ένα σύγχρονο ανέβασμα που βλέπει και παρατηρεί μέσω της τεχνολογικής σκέψης τον αυριανό κόσμο…

- Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη ερμηνεύει τον Άνθρωπο και επεξεργάζεται το ποιητικό κείμενο με δραματικά στοιχεία, ώστε να μεταμορφωθεί σ’ ένα δρώμενο πολυμέσων με έντονα τα θεατρικά στοιχεία. «Η μουσική, ο λόγος και η εικόνα συνομιλούν στο άπειρο και συνδέονται με τον διάλογο του Ανθρώπου με τον Χρόνο».

- Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης στον ρόλο του Χρόνου, συνομιλεί και αντικρούει τον Άνθρωπο, επαναπροσδιορίζει τη σχέση μαζί του, και βρίσκει τους τρόπους να επέλθει μεταξύ τους μια «βελούδινη» συμφωνία.

- Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης υποστηρίζει το δρώμενο με δύο συνθέσεις: «Gargoyles, op. 29» του Αμερικανού συνθέτη Λόουελ Λίμπερμαν (γεν. 1961) και «Romance in F major, op. 118» του Γερμανού συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς (1833 - 1897).

- Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας επεξεργάζεται την εικόνα και μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο.

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2103611206

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.