search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:09
MENU CLOSE

Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ μετά την αποχώρηση Ραχόι

01.06.2018 08:40
Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ μετά την αποχώρηση Ραχόι - Media

 

Ο ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο 63χρονος πρωθυπουργός της Ισπανίας, είχε επιβιώσει μέχρι σήμερα από όλες τις κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος.

 

Φόβοι για νέα κρίση και τα πρώτα δείγματα του νέου πρωθυπουργού

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν της Ιταλίας, και να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματαγορές.

Καθώς όμως τα περισσότερα ισπανικά κόμματα τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές φάνηκαν καθησυχασμένοι.

Το βασκικό κόμμα PNV στήριζε τον Ραχόι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά αποφάσισε να αποσύρει αυτήν τη στήριξη αφού δεκάδες πρώην στελέχη και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για την ανάμιξή τους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Σάντσεθ είπε ότι, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία θα εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που πρότεινε ο Ραχόι. Θα προσπαθήσει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τους ηγέτες της Καταλονίας.

Δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, το αριστερό Podemos, άλλο ένα μικρό βασκικό κόμμα και ένα κόμμα από τα Κανάρια Νησιά έχουν ανακοινώσει ότι στηρίζουν τον Σάντσεθ.

Ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, ο βουλευτής που είχε αναλάβει να καταθέσει την πρόταση μομφής εκ μέρους των Σοσιαλιστών, είπε στους βουλευτές ότι η απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα. “Ενώ οι οικογένειες πλήττονταν από την κρίση, εσείς γινόσασταν εκατομμυριούχοι”, είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Λαϊκού Κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:08