search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:54
MENU CLOSE

Συμφωνία για Σκοπιανό: Οι αστερίσκοι σε γλώσσα, ιθαγένεια και εμπορικές ονομασίες 

13.06.2018 06:02
Συμφωνία για Σκοπιανό: Οι αστερίσκοι σε γλώσσα, ιθαγένεια και εμπορικές ονομασίες  - Media

 

Συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επετεύχθη χθες στο Σκοπιανό με τους δύο Πρωθυπουργούς να έχουν να αντιμετωπίσουν τους εσωτερικούς πολιτικούς κραδασμούς. 

Η ταυτότητα της Συμφωνίας έχει ως εξής: 

Όνομα 

  • Severna Makedonija / North Macedonia (Erga Omnes) 

Εθνικότητα 

  • Macedonian / Citizen of North Macedonia 

Γλώσσα 

  • Μacedonian 

Συνταγματική Αλλαγή 

  • Απαλοιφή Αλυτρωτισμού (“Μακεδονικές Μειονότητες” – “Προστασία Συνόρων” – “Αλυτρωτικές βλέψεις”) 

Τρία ζητήματα από τη συμφωνία έχουν αστερίσκους.

Πρώτον η γλώσσα, η οποία χαρακτηρίζεται ως Μακεδονική και υποσημείωση και τη διευκρίνιση πως ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Μπορεί ενδεχομένως η υποσημείωση να είναι αρκετή, ωστόσο, δύσκολα σε μία τοποθέτηση για τη γλώσσα μπορεί να γραφτεί και η γλώσσα και ο αστερίσκος. Ουσιαστικά, τρέχει ο κίνδυνος σε διεθνή φόρα, κείμενα και παγκόσμιο ιστό η γλώσσα να αναφέρεται ως Μακεδονική. 

Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στην ιθαγένεια – ταυτότητα. Εκεί υπάρχει αναφορά ως Μακεδόνας. Και έτσι θα αναγνωρίζονται και θα αποκαλούνται από την διεθνή κοινότητα- με εξαίρεση την Ελλάδα, που όπως προβλέπει ακόμη ένας αστερίσκος στην συμφωνία, θα διευκρινίζει ότι θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. 

Η προβληματικότερη, ίσως, «ουρά» που έχει αυτή η συμφωνία, είναι η ρύθμιση του μείζονος ζητήματος των «εμπορικών σημάτων και ονομασιών» στα εξαγώγιμα προϊόντα των δύο χωρών. Εκεί θα συσταθεί μία νέα επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει για τρία χρόνια πριν προχωρήσουν στις εμπορικές αλλαγές. Κάποια από τα εμπορικά σήματα αφορούν και ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευση)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:54