search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού – Σενάριο κατάθεσης χωρίς τις περικοπές των συντάξεων

28.09.2018 09:11
Αντίστροφη μέτρηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού - Σενάριο κατάθεσης χωρίς τις περικοπές των συντάξεων - Media

 

Το επίσημο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στ Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται σήμερα με την ομιλία του απόψε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (7.30μ.μ ώρα Ελλάδας). Με την επιστροφή του στην Αθήνα αύριο το βάρος πέφτει στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, του πρώτου προϋπολογισμού εκτός μνημονίων μετά από 8 χρόνια.

Σε σχέση με το προσχέδιο, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούνται τρόποι προκειμένου να μην  καταγραφεί η περικοπή των συντάξεων, κάτι που θα είναι πολιτικά και επικοινωνιακά προβληματικό, χωρίς από την άλλη να διαταράσσεται το μήνυμα της συνεργασίας με τους θεσμούς και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Με άλλα λόγια ο βασικός προβληματισμός των επιτελών της κυβέρνησης αφορά τον αντίκτυπο στην κοινή γνώμη που θα έχει η συμπερίληψη της περικοπής στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ακόμη κι αν δύο και κάτι, μήνες μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου η περικοπή αφαιρεθεί από το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα μηνύματα που έρχονται από την κυβέρνηση, κατατείνουν στο ότι αυξάνονται οι πιθανότητες το προσχέδιο να μην περιλαμβάνει τις περικοπές, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση πρόσωπα που γνωρίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, τονίζουν πως δε θα υπάρξουν σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι η λύση που επιδιώκεται θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Από την άλλη επισημαίνουν την διάθεση (και πολιτική ανάγκη) της κυβέρνησης να σταλεί το μήνυμα ότι είμαστε στην επόμενη μέρα, άρα το σκηνικό λήψης αποφάσεων μεταβάλλεται και άρα η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει.

Στο πολιτικό μήνυμα περί της μη περικοπής των συντάξεων επέμεινε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του χθες στην Wall Street Journal διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δε θα υπάρξει μονομερής κίνηση από πλευράς κυβέρνησης.

Ωστόσο πέρα από το κλίμα σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις που διαρρέεται, τα κυβερνητικά στελέχη κρατούν περαιτέρω κλειστά τα χαρτιά τους και συστήνουν «υπομονή» ως τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες στην ΕΡΤ σημείωσε «κοντός ψαλμός».

Εν  τω μεταξύ, σενάρια περί αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ευσταθούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:51