search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:29
MENU CLOSE

Ένταση στα ανοιχτά της Κύπρου: Μια ανάσα από το «Barbaros» η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

18.10.2018 14:12
Ένταση στα ανοιχτά της Κύπρου: Μια ανάσα από το «Barbaros» η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Media
 
Δραστική απάντηση στις τακτικές έντασης της Τουρκίας δίνουν Ελλάδα και Κύπρος, γεγονός που φαίνεται ότι ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα.
 
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να παρέμβουν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου από την Τετάρτη και πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στις περιοχές που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Αγκυρα.
 
Σημειώνεται ότι μόλις ανακοινώθηκε η νέα έξοδος του «Barbaros» η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» διατάχθηκε να κρατήσει πορεία παρακολούθησης του τουρκικού πλοίου και βρίσκεται από την Τετάρτη σε απόσταση 3-4 μιλίων από το σκάφος και το παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ.
 
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, προκειμένου να είναι σε θέση να σπεύσουν στην περιοχή αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ
Εν τω μεταξύ το τουρκικό ΥΠΕΞ με μια προκλητική ανακοίνωσή του αγνοεί τις προειδοποιήσεις τις Αθήνας για το «Barbaros», υποστηρίζοντας ότι το σκάφος βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι θα συνεχίσει τις έρευνές του.
 
«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
«Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής», προστίθεται, και καταλήγει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:22