search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Πόλωση φέρνει το πόρισμα της πλειοψηφίας για την Υγεία

02.11.2018 08:56
4604493.jpg

 

Αφού κατάφερε να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να τη βγάλει στη σέντρα για φαινόμενα διαφθοράς και συγκεκριμένα για τα σκάνδαλα στην Υγεία τα οποία τον προηγούμενο καιρό διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της Εξεταστικής για την Υγεία.

Σύμφωνα με διαρροές, το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) θα προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα που διερευνήθηκαν στην Εξεταστική, πράγμα που σημαίνει ότι θα εντοπίζει ενδεχομένως ποινικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς.

Το πόρισμα θα δοθεί τμηματικά στους βουλευτές των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή με προθεσμία την 21η Νοεμβρίου οπότε θα πρέπει να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ώστε να το στείλει στην Ολομέλεια. Στην αρχή της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί το τμήμα του πορίσματος που αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν, θα  δοθούν τα μέρη που αφορούν στις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Με άλλα λόγια το επόμενο διάστημα το κλίμα θα είναι θερμό και πολωτικό, με τον πρωθυπουργό, όταν έρθει το πόρισμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια να σηκώνει στα ύψη τους τόνους για τα φαινόμενα διαφθοράς στου κόλπους του παλαιού πολιτικού συστήματος. Την ίδια ώρα  θα ξεκινά και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην ειδική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα λάβει μέρος και η ΝΔ μετά από αναδίπλωση από την αρχική της στάση εξαιτίας της μη συμπερίληψης του άρθρου 16 στην αναθεωρητική ατζέντα , υπό το κράτος των πρωθυπουργικών πιέσεων ότι φοβάται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), κομβικό στοιχείο της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο μάλλον απίθανο να υπάρξει κλίμα συναίνεσης στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όταν δίπλα θα μαίνεται η κόντρα για τα σκάνδαλα στην Υγεία, θα συνεχίζεται η κόντρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κλπ.

 

Η ΕΡΤ στη Βουλή και στην ΠΓ

Κατά τα λοιπά, στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και άλλα θέματα να λύσουν, εσωτερικά. Χθες, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής  όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρ ομαδών κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με τα θέματα διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Το θέμα της ΕΡΤ συζητήθηκε στη συνέχεια και σε «μυστική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – δεν ανακοινώθηκε δηλαδή -καθώς φαίνεται να αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την εικόνα που παρουσιάζει η ΕΡΤ με τις αλληλοκαταγγελλίες  μεταξύ διοίκησης κι εργαζομένων, πρώην και νυν στελεχών της διοίκησης, κλπ.

Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης ή εν πάση περιπτώσει αυτή είναι με το σταγονόμετρο, είναι με ερωτηματικό αν η όποια συζήτηση στο εσωτερικό έχει τον χαρακτήρα κατάθεσης των προβληματισμών προς εκτόνωση ή υπάρχει πίεση για ανάληψη δράσης αρμοδίως ώστε να καθαρίσει το τοπίο και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη δημόσια τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΕΡΤ λέγοντας πως το γεγονός ότι το άνοιγμα της δημόσιας τηλεόρασης μετά το κλείσιμο επί Σαμαρά, δεν αξιοποιήθηκε και δεν κατάφερε να αποτυπώσει το ήθος και το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης, δίνει την εντύπωση ότι «μοιάζουμε όλο και περισσότερο με τους προηγούμενους» θα επιφέρει σημαντική πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:22