search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:10
MENU CLOSE

Το απίστευτα επικίνδυνο (και ακριβό) ψάρι με θανατηφόρο νευροτοξίνη που «καμουφλάρει» η κλιματική αλλαγή

10.12.2018 17:22
Το απίστευτα επικίνδυνο (και ακριβό) ψάρι με θανατηφόρο νευροτοξίνη που «καμουφλάρει» η κλιματική αλλαγή - Media

 

Αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά εδέσματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ωστόσο, μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες, καθώς περιέχει μια επικίνδυνη νευροτοξίνη. Και τα σημάδια είναι ανησυχητικά: Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στη δημιουργία «υβριδικών» ειδών, γεμίζοντας τις θάλασσες με επικίνδυνα αλιεύματα!

Ο λόγος για το «Fugu», ένα περιζήτητο αλλά και επικίνδυνο ψάρι που ενδημεί στα νερά του Ειρηνικού, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η τιμή του μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 114 δολάρια το κιλό(!), ενώ οι Ιάπωνες συνηθίζουν να το πωλούν σε ιδιότυπες… δημοπρασίες! Η νευροτοξίνη που περιέχει μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιστατικά. Ένα σούπερ μάρκετ στη δυτική Ιαπωνία κατά λάθος πούλησε τέσσερα τεμάχια του εν λόγω αλιεύματος από τα οποία δεν είχε αφαιρεθεί η αδένας που φέρει το δηλητήριο. Η πόλη στην οποία έλαβε χώρα το περιστατικό χρησιμοποίησε το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας για να ενημερώσεις του πολίτες για τον κίνδυνο!

Η κλιματική αλλαγή όμως περιπλέκει τα πράγματα: Η Ιάπωνες αλιείς ανακαλύπτουν ότι πλέον έχουν προκύψει πολλά «υβριδικά» είδη, διασταυρώσεις του επικίνδυνου ψαριού -που κινείται βορειότερα, αναζητώντας ψυχρά νερά- με άλλα είδη, με αποτέλεσμα πλέον πολλά περισσότερα αλιεύματα να φέρουν νευροτοξικές ουσίες. Μάλιστα οι διασταυρώσεις που προκύπτουν δεν φέρουν τον δηλητηριώδη αδένα πάντα στο ίδιο σημείο, κάνοντας πιο δύσκολη τη διαδικασία απομάκρυνσής του.

Πρόκειται για ένα ακόμα από τα «παράπλευρα» προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα το πρακτορείο Reuters, καθώς το 2012 περίπου το 40% συγκεκριμένης κατηγορίας αλιευμάτων στη θάλασσα της Ιαπωνίας δεν μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε μόλις 1%.

Ο κίνδυνος πάντως δε μειώνει τη ζήτηση για το εκλεκτό -όσο και επικίνδυνο- έδεσμα, κρατώντας σταθερά την τιμή του στα ύψη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:05