18/01/2020 23:24:36
29.12.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2053 στις 27-12-2018

Ο «καλύτερος συνεταίρος» των ΗΠΑ - Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο Αμερικανών και ΝΑΤΟ, λέει το ΚΚΕ

«Μεταμνημονιακό παραμύθι» - Media
 
Μνημείο που αποτυπώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον «στρατηγικό διάλογο» ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.
«Η αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμμετοχή σε πολυμερή “σχήματα” με άλλα κράτη της περιοχής, σημαίνει και αναβάθμιση των κινδύνων για τον λαό» επισημαίνει ο «Ριζοσπάστης» στην πρωτοσέλιδη έκδοση του Σαββατοκύριακου.
 
Η εφημερίδα τονίζει χαρακτηριστικά πως «η διεύρυνση της “τριμερούς” Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ», που επισφραγίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, «συνιστά ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων και ρίχνει “λάδι στη φωτιά” του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».
Για το ΚΚΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ αναδεικνύεται ο «καλύτερος συνέταιρος» των ΗΠΑ στην περιοχή. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί το ΚΚΕ:
● Προωθεί με συνέπεια τους σχεδιασμούς για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και η συμφωνία των Πρεσπών.
● Ενισχύει κι επεκτείνει τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
● Συμμετέχει στη λεγόμενη εκστρατεία “κατά της τρομοκρατίας”, που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το όχημα για επεμβάσεις και πολέμους εναντίον χωρών και λαών της περιοχής.
● Προωθεί στενότερη συνεργασία με κράτη - τρομοκράτες, όπως το Ισραήλ.
 
Παίρνει τα εύσημα
«Για όλους αυτούς τους λόγους, που αποτυπώνονται καθαρά και κυνικά στο κοινό ανακοινωθέν του “Στρατηγικού Διαλόγου”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ παίρνει τα εύσημα ότι επί της δικής της θητείας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Και μόνον αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει καλά τι έχει βιώσει και ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι λαοί, απ’ την πολιτική των ΗΠΑ» αναφέρει ο Περισσός.
 
Κάνοντας λόγο για «εγκληματική πολιτική», το ΚΚΕ τονίζει ότι τα ανταλλάγματα της συγκεκριμένης πολιτικής δεν αφορούν τον λαό ούτε προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
«Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μπαίνει στο επίκεντρο των οξυμμένων ανταγωνισμών στην περιοχή. Κερδισμένοι θα είναι μόνο εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν απ’ τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, παραδίνουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα» υποστηρίζει ο Περισσός.
 
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2019 πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δυναμιτίζει κυριολεκτικά την περιοχή και αυξάνει την αστάθεια. «Στη γειτονιά μας ο ρόλος που έχετε αναλάβει, ο γεωπολιτικός μεντεσές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους πολύ πιο άμεσα απ' ό,τι πριν. Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, ως σημαιοφόρου στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, απειλεί άμεσα και την οικονομία της χώρας» τόνισε ο Κουτσούμπας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.