search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:05
MENU CLOSE

Σε φάση χάους το Brexit: «Συνωμοσία» για καθυστέρηση – Γιουνκέρ: Συνέλθετε τώρα

30.12.2018 15:20
Σε φάση χάους το Brexit: «Συνωμοσία» για καθυστέρηση - Γιουνκέρ: Συνέλθετε τώρα - Media

 

Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, στη Βρετανία εξυφαίνεται μια “συνωμοσία” μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών βουλευτών, ώστε το Brexit να καθυστερήσει για μερικούς μήνες, στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Observer, η ομάδα των «συνωμοτών» βουλευτών εκτιμά πως ένα επί πλέον τρίμηνο είναι απαραίτητο είτε η Τερέζα Μέι κερδίσει τη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας της στα μέσα Ιανουαρίου είτε αυτή καταψηφιστεί από τους βουλευτές. «Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κατά ένα τρίμηνο, είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί ένα άναρχο Brexit», αναφέρει το δημοσίευμα. Επίσης, η τρίμηνη παράταση κρίνεται ως αρκετή και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Από κυβερνητικής πλευράς, τηρείται σιγή ιχθύος στο θέμα του Brexit, αν και είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα της Τερέζα Μέι επιδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως, με τους Βόρειο-Ιρλανδούς προτεστάντες του DUP που δηλώνουν αντίθετοι στο backstop, δηλαδή την εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, προειδοποιήσεις για καταστάσεις χάους κάνει η Σεσίλια Μάλστρομ, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Μάλστρομ αναφέρει ότι σε περίπτωση no deal, το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου θα τερματίζονταν απότομα, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στα σύνορα από την πρώτη στιγμή και το πρώτο διάστημα η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Eπίτροπος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία η ΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία. «Γι αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος».

Όλα αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Γιουνκέρ, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν προσπαθεί να κρατήσει διά της βίας τη Βρετανία στην Ένωση και τόνισε ότι κάποιοι Βρετανοί είναι «εντελώς παράλογοι», όταν ζητούν από τις Βρυξέλλες να δώσουν λύση στα αδιέξοδα του πολιτικού κόσμου της χώρας. «Συνέλθετε», είπε ο Γιουνκέρ προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι πολλοί Βρετανοί βουλευτές δεν εμπιστεύονται καθόλου την Μέι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:03