search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:00
MENU CLOSE

Απόφοιτος ιερατικής σχολής, αγιογράφος και μηνυτής του Αμβρόσιου – Ο Πέτρος Σαπουντζάκης μιλάει στο «Π»

30.01.2019 19:50
Αγανακτισμένος με τη ΝΔ ο Αμβρόσιος: «Μήπως ο Μητσοτάκης μας εξηπάτησε;» - Media

 

Ονομάζεται Πέτρος Σαπουντζάκης. Είναι δάσκαλος, μέλος της κοινότητας του Πολύχρωμου Σχολείου, απόφοιτος ιερατικής σχολής και αγιογράφος. Ομοφυλόφιλος, άρα ένας από αυτούς που αφορά το «φτύστε τους» του Αμβρόσιου.

Είναι ένας από τους μηνυτές του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, και ως εκ τούτου έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος με την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό, αν και, όπως λέει, θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί ήδη πρωτοδίκως.

Μιλώντας στο www.topontiki.gr, ο κ. Σαπουντζάκης ξεκαθαρίζει ότι η καταδίκη του μητροπολίτη Αμβρόσιου είναι σημαντική γιατί το «φτύστε τους» και τα όσα άλλα απαράδεκτα ανέφερε στο επίμαχο κείμενο του Δεκεμβρίου του 2015 «δεν ήταν απλώς άποψη, ήταν προτροπή σε επίθεση, περιθωριοποίηση και στιγματισμό». Παράλληλα τονίζει ότι η απόφαση θίγει για πρώτη φορά ζητήματα όπως «το τι σημαίνει διαποίμανση, ποιες αξίες μπορεί να προάγει μια θρησκεία και αν ένας θρησκευτικός ηγέτης μπορεί να ερμηνεύει τις γραφές και τα θρησκευτικά κείμενα όπως θέλει».

Έχοντας γνώση των ιερατικών ζητημάτων, ξεκαθαρίζει ότι «η υπόθεση του Αμβρόσιου θα έπρεπε ήδη να έχει απασχολήσει την Ιεραρχία», κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και στηρίζοντας τις φωνές που ζητούν αποπομπή του μητροπολίτη. Δηλώνει δε έτοιμος, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι μηνυτές, για τη συνέχεια που προβλέπεται -σύμφωνα με τους συνηγόρους του μητροπολίτη- να δοθεί στον Άρειο Πάγο. Συνδέει μάλιστα ενδεχόμενη προσφυγή της πλευράς Αμβρόσιου στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με μία προσπάθεια να υποβιβαστεί η σημασία της καταδίκης και να κερδηθεί χρόνος ώστε, όταν εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση, το ζήτημα να μην βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

«Είμαστε πεπεισμένοι για το δίκιο μας», δηλώνει ο Πέτρος Σαπουντζάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η προτροπή σε μίσος δεν είναι ποτέ αθώα και γι’ αυτό πρέπει να προβλεφθεί η ποινικοποίησή της όταν η εκφέρεται από δημόσια πρόσωπα. «Η εμπειρία δείχνει ότι από τέτοιες προτροπές μίσους και βίας καταστρέφονται ζωές, παιδιά και οικογένειες», λέει, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει ξανά αντίστοιχο δημόσιο κείμενο.

«Κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά»

Σημειώνεται ότι, μετά την καταδίκη Αμβρόσιου, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε ότι πρόκειται για «μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία βάζει όριο, όχι τον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου». «Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι ήταν μία ιδιαίτερη κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η δίωξή του «αφορά τα πιστεύω και τις θέσεις» του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν αναφέρθηκε «σε πρόσωπα, αλλά στην αμαρτία και στους πολιτικούς», συμπληρώνοντας ότι διαπνέεται «από αγάπη προς τον άνθρωπο και δη τον πάσχοντα (σ.σ., sic) άνθρωπο».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το δικαστήριο επέβαλε στον μητροπολίτη συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της δικαστικής απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο προχώρησαν σε αποδοκιμασίες, ενώ μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59