search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:47
MENU CLOSE

Μετά τις Πρέσπες… Βενεζουέλα – Προς τις κάλπες με όχημα τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2058
31-1-2019
01.02.2019 04:00
nd_0.jpg
 
Εάν το Κίνημα Αλλαγής έχει λόγο να είναι… εκνευρισμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια διεμβολισμού της Kεντροαριστεράς, η Ν.Δ. από τη μεριά της φαίνεται να ανησυχεί για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει, για να το θέσουμε κομψά, το ευρωπαϊκό προφίλ της κυβέρνησης.
 
Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και τις σχεδόν 40 ώρες ιδιαίτερα σκληρού αντιπολιτευτικού ροκ που προηγήθηκαν εντός της Ολομέλειας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανασκουμπώνεται ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά χωρίς να αφήνει στην άκρη τη… «σημαία» των Πρεσπών.
Ωστόσο, τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από την Ευρώπη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι έπαινοι για την πετυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έχουν χτυπήσει καμπανάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, που βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να φοράει ένα ευρωπαϊκό και μετριοπαθές κοστούμι που θεωρούσε ότι ήταν δικό της όσο ο νυν πρωθυπουργός πρέσβευε το, παλιό πλέον, «go back madame Merkel».
 
Αυτό το ευρωπαϊκό προφίλ του Τσίπρα θέλει να αποδομήσει η Ν.Δ., που εκτός απροόπτου θα πορευθεί με τις Πρέσπες μέχρι και τις κάλπες.
 
Και τώρα… Μαδούρο
Έτσι, λοιπόν, μετά τις Πρέσπες έρχεται η… Βενεζουέλα. Σε μια προσπάθεια να πληγεί το ευρωπαϊκό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο δέχθηκε ισχυρή ώθηση μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει αποδυθεί η Ν.Δ., με αιχμή του δόρατος, αυτή τη φορά, τη στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με τον Γίρκι Κατάινεν, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, έσπευσε να κατακεραυνώσει την απουσία καταδίκης του καθεστώτος Μαδούρο από την κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί, μάλιστα, ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών ξεφεύγουν από την απλή ιδεολογική ταύτιση.
 
«Η τραγωδία στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει το ταχύτερο δυνατόν δημοκρατική διέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές» τόνισε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη”, προσβάλλει την Ελλάδα επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει. Αναρωτιέμαι: Τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».
 
«Ανάξιος πρωθυπουργός»
Το δεδομένο της υπόθεσης είναι ότι οι «γαλάζιοι» θα πορευθούν στον δρόμο για τις εκλογές με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν, σε λίγες ημέρες όπως αναμένεται, φτάσει στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
 
Μέχρι τότε ενδεικτική ήταν η σφοδρή αντίδραση του Μητσοτάκη στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της 5ης συνόδου των χωρών του Νότου.
«Χθες ο κ. Τσίπρας τόλμησε να προσβάλει ξανά τους Έλληνες. Χαρακτήρισε όχι μόνο ως ακροδεξιούς, αλλά και ως μη σκεπτόμενους όλους όσοι αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε, δε, με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά σε ξένους ηγέτες. Στον κ. Ζάεφ, όμως, που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια “Μακεδονία” δεν βρήκε κουβέντα να πει. Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει τον λαό. Οι Έλληνες θα μείνουν ενωμένοι, υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Και σύντομα θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει».
 
«Γαλάζιες» γραμμές
Την ίδια στιγμή πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας με δημόσιες παρεμβάσεις του ουσιαστικά περιέγραψε τον άξονα τακτικής της Ν.Δ., ο οποίος στοχεύει στο να απονευρώσει την κριτική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία.
Η σφοδρή επίθεση Δένδια στη Χρυσή Αυγή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και η δήλωση Μητσοτάκη, μετά την κρίσιμη ψηφοφορία, ότι δεν χαρακτηρίζει προδότες όσους στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έδειξαν ότι η ηγεσία της Πειραιώς επιδιώκει να παρουσιάσει ένα άλλο προφίλ, μακριά από ακρότητες και υπερβολές.
 
Ερώτημα πάντως για την ώρα παραμένει το αν ο Μητσοτάκης προτίθεται να επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» σε όσους έχουν διαφορετική αντίληψη, όπως, λόγου χάρη, στον «γαλάζιο» αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη. Και αυτό γιατί οι διαφοροποιήσεις αυτές δίνουν την αίσθηση δυσαρμονίας μέσα στο κόμμα, την οποία ο Μητσοτάκης καλείται να απαλύνει, προκειμένου να αποτρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να ισχυρίζεται ότι εντός της Ν.Δ. υπάρχουν δύο διακριτές γραμμές που αντιμάχονται η μύα την άλλη.
 
Διάταξη (εκλογικής) μάχης
Μετρώντας αντίστροφα για την εκλογική μάχη, αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη το μεσημέρι η Ν.Δ. γνωστοποίησε σε ποιες περιφέρειες θα πολιτευθούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές όλα τα στελέχη της που είχαν μέχρι σήμερα θέσεις ευθύνης στο κεντρικό οργανωτικό σχήμα του κόμματος.
 
Πρόκειται για γραμματείς της Ν.Δ., αναπληρωτές γραμματείς, αναπληρωτές εκπροσώπους, αλλά και στενούς συνεργάτες και συμβούλους του «γαλάζιου» προέδρου. Παράλληλα, η Ν.Δ. ανακοίνωσε και τις περιφέρειες στις οποίες θα πολιτευθούν οι εν ενεργεία βουλευτές της πρώην Β΄ Αθήνας, του υπ. Αττικής, του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά και εκείνοι που προσχώρησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
 
«Την ώρα που η κυβέρνηση – κουρελού προσπαθεί να επιβιώσει με υλικά και μεθόδους του παρελθόντος, η Ν.Δ. κάνει πράξη την πλήρη ανανέωση του οργανωτικού της σχήματος ενόψει των επικείμενων εκλογών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «γαλάζιο» στρατόπεδο.
 
Οι ανακοινώσεις των νέων γραμματειών και των δεκάδων νέων στελεχών που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τις εκλογικές μάχες του 2019 θα γίνουν σήμερα Πέμπτη, με την Πειραιώς να τονίζει, στην ανακοίνωσή της, πως ενδεικτικό της ριζικής ανανέωσης είναι ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από νέα πρόσωπα σε ποσοστό 73%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42